Terug naar overzicht

Tweede Kamer wil meer buitenlandse studenten naar Nederland halen

Foto: Pixabay.com/PublicCoBedrijven, de overheid en onderwijsinstellingen moeten opnieuw gaan samenwerken om meer buitenlandse studenten naar Nederland te halen en hier te houden, vindt de Tweede Kamer.

Een motie van GroenLinks en VVD voor een programma voor de ‘werving en binding van internationaal talent’ is vanmiddag met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen de SP, de PVV, de Partij voor de Dieren en het Forum voor Democratie stemden tegen.

Campagne
Minister van Engelshoven moet nu samen met haar collega’s van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken gaan uitzoeken hoe er een vervolg kan worden gegeven aan het meerjarige actieplan Make it in the Netherlands’.

Die campagne werd in 2013 gelanceerd door toenmalig minister Bussemaker en moest ervoor zorgen dat buitenlandse studenten een band met Nederland opbouwen – ze kregen taalcursussen, stageplekken en hulp bij het vinden van woonruimte.

De campagne was een succes en moet worden voortgezet, vinden Kamerleden Zihni Özdil van GroenLinks en VVD’er Judith Tielen, die de motie hebben ingediend. Buitenlandse studenten zijn goed voor de economie, luidt het argument. In diverse sectoren dreigt bovendien krapte op de arbeidsmarkt, dus hoogopgeleide internationals zijn meer dan welkom. Die taken verricht internationaliseringsorganisatie Nuffic nu.

Geen extra budget
Ook minister Van Engelshoven wil dat er een vervolg komt op het programma, zei ze gisteren in de Tweede Kamer. “Met die kanttekening dat hier geen extra budget voor beschikbaar is. Maar aangezien de naam van mevrouw Tielen eronder staat en ik me niet kan voorstellen dat een VVD’er hier een ongedekte motie steunt, neem ik aan dat dat heel goed begrepen is.”

Een andere motie van Tielen voor de komst van één aanmeldloket voor alle buitenlandse studenten werd eveneens aangenomen. Die schrijven zich nu vaak in voor meerdere opleidingen aan verschillende universiteiten, wat voor onduidelijkheid zorgt en voor administratieve rompslomp.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?