Terug naar overzicht

Aantal studenten met psychische problemen fors toegenomen

Illustratie: Elmarye AaijHet aantal studenten met psychische problemen groeit. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs studentenhuisartsen. De artsen zeggen dat zij steeds vaker studenten op hun spreekuur krijgen die kampen met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen. Soms gepaard met verslaving aan alcohol, drugs, gamen of porno.

De toegenomen prestatiedruk en de zorg om schulden op te bouwen na het afschaffen van de basisbeurs worden in de Volkskrant genoemd als belangrijkste oorzaken. Ook de invloed van sociale media zou een rol spelen.

‘De psychologen zijn niet aan te slepen’

Wachttijden
Als gevolg daarvan groeien de wachttijden voor studenten die psychologische hulp nodig hebben. “De psychologen zijn niet aan te slepen”, zegt Cees Jansen, studentenhuisarts aan de Universiteit Twente in de Vokskrant.

Angst, onzekerheid, paniekaanvallen en middelengebruik zijn veel voorkomende problemen. Studenten hebben het drukker dan ooit concluderen verschillende studentenartsen. Ze moeten voldoende studiepunten halen, doen bijbaantjes om hun studie te financieren en willen daarnaast ook nog een interessant sociaal leven leiden.

Volgens Geertje Hulzebos, voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb, zijn de wachtlijsten voor psychologische hulp aan studenten “ellenlang”.

Actieplan
Studenten wachten vaak te lang met hulp zoeken. Om hier verandering in te brengen is onder meer door Windesheim en Inholland het netwerk Studentenwelzijn opgericht, waarbij zich bijna dertig partijen hebben aangesloten. Daaronder de studentenorganisaties ISO en LSVb, 113 Zelfmoordpreventie en Verslavingskunde Nederland. Ze willen het onderwerp uit de taboesfeer halen en het makkelijker maken voor studenten om hulp te zoeken.

In het in april gepresenteerde actieplan pleit het netwerk voor een “integrale aanpak” van het probleem. Zo moet er meer bewustzijn zijn komen en moeten onderwijsinstellingen onder meer zorgen voor een veilig studieklimaat en een goed hulpaanbod. Ook wordt onderwijsinstellingen geadviseerd het mogelijk te maken dat studenten zich jaarlijks laten screenen op psychische gezondheid en om het studentenwelzijn als thema op te nemen in het professionaliseringsaanbod van docenten en medewerkers.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?