Terug naar overzicht

Ook Radboud Universiteit werkt aan ‘master voor meesters en juffen’

Niet alleen de Universiteit Utrecht, ook de Nijmeegse Radboud Universiteit broedt op plannen voor een tweejarige masteropleiding tot leraar in het basisonderwijs.

Het gaat om een duale opleiding waarbij studenten voor de helft van de tijd in de collegebanken zitten en voor de andere helft lesgeven, laat de Radboud Universiteit weten. De opleiding moet eerst worden goedgekeurd door onderwijskeurmeester NVAO. Studenten kunnen zich op zijn vroegst in 2020 inschrijven.

Universitaire bachelor vereist
Vorige week maakte D66 bekend dat de Universiteit Utrecht samen met de Marnix Academie, pabo in diezelfde stad, aan een soortgelijke master voor onderwijzers werkt. Maar anders dan in Utrecht is voor de Radboud-master straks een universitaire bacheloropleiding vereist.

Het wordt de logische vervolgopleiding van de driejarige universitaire pabo die in september aan de Radboud Universiteit van start ging. In deze volledig universitaire lerarenopleiding halen studenten in drie jaar tijd hun lesbevoegdheid én een universitair bachelordiploma.

Verdieping
Willen de afgestudeerden daarna nog wel naar de masteropleiding? “Met onze bacheloropleiding heb je een startbewijs om leraar te worden”, zegt hoogleraar Anna Bosman van het Nijmeegse Onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen. “Maar in drie jaar tijd kun je echt niet bij alle onderwerpen de diepte in gaan. De meeste van onze studenten willen sowieso een master halen. Dan kun je er maar beter een aanbieden die erop aansluit. Het wordt een verdiepende master, waarbij je je kunt specialiseren in bijvoorbeeld speciaal onderwijs, ontdekkend leren, of lesgeven aan het jonge kind.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?