Terug naar overzicht

Wageningen Universiteit wil wietkennis delen met gemeenten

illustratie: Kim BellWetenschappers van Wageningen Universiteit willen graag meedoen aan het experiment met legale wietteelt voor coffeeshops, meldden media dinsdag. Gaan tien gemeenten straks massaal aan de Wageningse wiet?

Het antwoord is – weinig verrassend – nee, zegt woordvoerder Simon Vink. Wageningse onderzoekers willen wel meehelpen om het overheidsexperiment met ‘gemeentewiet’ tot een succes te maken, maar alleen als kennispartners: “Wij zouden beleidsondersteunend onderzoek kunnen doen naar de teeltomstandigheden en de duurzaamheid.”

Wageningse wetenschappers doen namelijk al langer onderzoek naar wiet en hun kennis kan daarom goed van pas komen, denkt ook teamleider plantkunde Eric Poot van de WUR. “Onderzoeksinstellingen als de onze kunnen de teelt naar een hoger plan tillen: duurzamer, veiliger en gezonder”, aldus Poot in actualiteitenprogramma EenVandaag.

Geheime locatie
De universiteit werd eerder benaderd door de onafhankelijke commissie die de overheid adviseerde over het wietexperiment. Niet zo vreemd, want de WUR heeft al een vergunning en doet op niet nader bekendgemaakte locaties onderzoek naar hennepteelt, bijvoorbeeld naar de toepassing van LED-licht in de teelt van medicinale wiet. “Dat is weliswaar voor een andere toepassing en een andere doelgroep”, aldus Poot in dagblad de Gelderlander, “maar het is hetzelfde plantje’’.

Het grootschalig telen van wiet is nu verboden, terwijl de consumptie en de verkoop worden gedoogd. Coffeeshops moeten noodgedwongen zakendoen met criminelen, waardoor onder- en bovenwereld met elkaar verweven raken.

Om dat tegen te gaan begint de overheid volgend jaar met het experiment ‘gesloten cannabisketen’. Een tiental gemeenten krijgen dan een vergunning om wiet te telen voor coffeeshops en de Wageningse onderzoekers zijn bereid hen te adviseren over de cannabisteelt. Welke gemeenten meedoen, is nog niet bekend.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?