Een particuliere hogeschool had gesprekken van onderwijskeurmeester NVAO niet heimelijk mogen opnemen, oordeelt de Hoge Raad. De directeur ziet zichzelf als klokkenluider, maar daar gaat de Raad niet in mee.
Herman van Breda, directeur van de inmiddels gesloten Europort Business School in Amsterdam, werd in 2017 veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van duizend euro. Hij beschikte over heimelijk gemaakte geluidsopnames van het vertrouwelijke overleg van het NVAO-panel dat de bachelor international business & management studies in 2014 beoordeelde. De opleiding dreigde haar accreditatie kwijt te raken omdat het onderwijsprogramma niet overeenkwam met het door de NVAO goedgekeurde curriculum.
Afluisteren gerechtvaardigd
Volgens Van Breda was de NVAO echter vooringenomen en dat wilde hij aantonen met de geluidsopnames. Het afluisteren was daarom gerechtvaardigd, meende hij. De NVAO deed aangifte en won de rechtszaak die volgde. Van Breda ging in cassatie bij de Hoge Raad, maar die bevestigde in december de eerdere uitspraak.
“Een gemiste kans,” zegt Van Breda’s advocaat Wouter Pors. “De Hoge Raad had zich kunnen uitspreken over de bescherming die klokkenluiders verdienen, maar deed dat niet.” Hij vindt dat zijn cliënt correct heeft gehandeld, met name omdat hij niet de media heeft opgezocht. “Hij stapte met de opnames eerst naar het bestuur van de NVAO en toen naar het ministerie en heeft zich daarmee gedragen als een voorbeeldig klokkenluider.”
Blij met de uitspraak
De NVAO is blij met de uitspraak van de Hoge Raad. Volgens een woordvoerder is het de eerste keer dat een visitatiecommissie van de NVAO werd afgeluisterd en dit aan het licht kwam. De instelling is inmiddels al haar accreditaties kwijt en heeft haar deuren in 2016 gesloten.
Punt. Of had jij nog wat?