Terug naar overzicht

‘Als we niks doen, stijgen de zorgkosten nog harder’

De tweede masterclass die de Academie voor Gezondheidszorg (AGZ) vorige week organiseerde, ging over toekomstbestendige zorg. Die vraagt om scherpe keuzes, aldus spreker Wout Adema, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland.

“Nu is er sprake van een personeelstekort in de zorg, maar ik voorspel dat we over een aantal jaar geld tekort komen”, zegt Adema na zijn introductie. “Steeds meer mensen hebben zorg nodig.”

De afgelopen tien jaar zijn de zorgkosten in Nederland flink gestegen. “Als we niks doen, stijgen de kosten in de toekomst nog harder”, legt Adema uit. “Zorgkosten vallen onder onze collectieve uitgaven. Dat geld kunnen we maar één keer uitgeven. Andere uitgaven moeten dus omlaag, bijvoorbeeld politie, sociale zekerheid of onderwijs.”

Vooral de vergrijzing speelt een grote rol in de stijging van de zorgkosten. “De ouderenzorg heeft wel meer geld gekregen, maar de kostenstijging geldt niet alleen voor verpleeghuizen. Ook voor ziekenhuizen, wijkverpleging en de farmacie.”

Hoe houdbaar zijn die uitgaven aan sociale zekerheid en zorg? “Die worden betaald uit de inkomstenbelasting, maar dat kan alleen als genoeg mensen werken.” Wie werkt, betaalt voor mensen die ouder zijn.

In de toekomst moeten we vooral zorgen voor de juiste zorg op de juiste plek, meent Adema. We moeten duurdere zorg voorkomen, de zorg verplaatsen, zodat die dichter bij huis kan plaatsvinden en waar mogelijk vervangen door bijvoorbeeld e-health. Al is technologie niet altijd de oplossing, zegt Adema. “Robots helpen niet bij het leveren van meer zorg.”

AGZ organiseert dit jaar drie masterclasses. De derde is op 19 maart. Dan spreekt Carla Verkeste over de kracht van het onderbewustzijn. Meer informatie via communicatie.AGZ@avans.nl.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?