Terug naar overzicht

Column : Carnaval? Vastenavond!

Drie voorweekenden, vijf dagen en heel veel bonnenboekjes verder: carnaval zit er weer op! (En de kilo’s er weer aan)

Terwijl we voorgaande jaren stonden te koukleumen in de regen, wind en soms zelfs sneeuw, kwam het zweet nu uit de naad en hing de hooikoorts al in de lucht. Met het kwik dat bijna de 15 graden aantikte, was het wegsmelten in een bontjas met gordijn om. Extra legitieme reden voor verkoelende drank, toch?

Ja, je hebt het hierboven goed gelezen: bontjas en gordijn. Dát is de kleding waarin carnaval (noem het liever Vastenavond) gevierd wordt in Bergen op Zoom (ook wel het Krabbegat genoemd). Bontjas, gordijn, rode zakdoek (met de knoop van voren!), versierd hoedje op (van lampenkap tot bloemenhoedjes, hoe creatiever hoe beter) en dansen (dweilen) maar!

Als je je in Bergen op Zoom niet aan bovengenoemde kledingrichtlijnen houdt, word je door velen raar aangekeken en ben je ‘niet echt welkom’, om het zo maar te zeggen. Want waar je in sommige Brabantse steden verkleed kan gaan in een feestpak dat je twee dagen van tevoren online hebt besteld, ga je in Bergen op Zoom eerst bij de Dumphal langs of kijk je welke oude meuk je op zolder hebt liggen.

‘Als je je in Bergen op Zoom niet aan de kledingrichtlijnen houdt, ben je niet echt welkom’

Van de Grote Markt tot de Kaai: alle cafés in het Krabbegat staan tijdens de Vastenavond vol met muziekbandjes die ‘Bergse Vastenavondmuziek’ spelen. Nummers met kreten als ‘Van Damme wa zijn oew worstenbroodjes klein’ en ‘Ei lekkere dweil oe ist (spreekt uit als: hey lekkere dweil, hoeist), als ik jou was zou ik eens bukken’ voeren de boventoon. Tussendoor een Snollebolleke moet kunnen, maar de echte foute carnavalsmuziek, zul je hier niet snel horen. Tot teleurstelling van sommige ‘carnavaltoeristen’ die een avondje in Bergen op Zoom willen hossen. Ach, agge mar leut et (als je maar plezier hebt)!

Isabel Timmermans is derdejaarsstudent Communicatie in Breda

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?