Meerderheid Brabantse jongeren verlaat geboortedorp en keert niet meer terug

  Foto: G.Lanting/Wikimedia

  Steeds meer Brabantse jongeren verlaten voor hun hbo- of universitaire opleiding hun geboortedorp en keren niet meer terug. Ze gaan op kamers in Den Bosch, Tilburg, Eindhoven of Breda en blijven daar wonen. Het zou gaan op 2 van de 3 jongeren.

  Joks Jansen van onderzoeksplatform Brabantkennis stelt vandaag in het Brabants Dagblad dat de leegloop van hoogopgeleiden op termijn grote gevolgen kan hebben voor de leefbaarheid in Brabantse dorpen. De leegloop heeft gevolgen voor woningbouw, gezondheidszorg en bedrijfsleven.

  “Minder jongeren, betekent op termijn dat het geboortecijfer lager wordt terwijl het sterftecijfer door de vergrijzing al jaren maar toeneemt. Het is ook een aderlating voor de vitaliteit van het platteland. Er zijn steeds minder mensen die een bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap. Juist hoogopgeleiden spelen vaak een voortrekkersrol in besturen van verenigingen.”

  Magneetwerking
  Jansen spreekt van een regionale magneetwerking van de grote steden. “De afgelopen twintig jaar is er enorm geïnvesteerd in de ontwikkeling van de steden als economische motor van Brabant. Dat is goed gelukt maar we beginnen nu de gevolgen te zien voor gemeenten aan de rand van Brabant als Mill, Sint-Hubert, Rucphen of Heeze-Leende.”

  Waar wil jij later wonen?
  • In een van de grotere Brabantse steden (40%, 76 Votes)
  • In een dorp in Brabant natuurlijk (35%, 66 Votes)
  • Overal behalve in Brabant (12%, 23 Votes)
  • Ik heb nog geen idee (12%, 23 Votes)
  Resultaat uit 188 stemmen
  Laden ... Laden ...

  Meer artikelen over

        

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Arold, je bent vergeten om Zeeland te betrekken in deze pol. Die 7% die nooit in Brabant willen wonen, komen natuurlijk uit Zeeland.