Terug naar overzicht

Naar het buitenland voor stage of studie: ‘Een prijzige, maar prachtige ervaring’

Ben je van plan om voor je stage of een minor naar het buitenland te gaan, begin dan maar vast met sparen. Want dat het veel gaat kosten, staat vast. Maar, zeggen studenten die je voor gingen: “Het is elke euro waard”.

Devin Matthijsse, student Werktuigbouwkunde in Breda, liep vorig studiejaar stage aan de Northwestern Polytechnical University in Xi’an. “Omdat je nu eenmaal het maximale uit je stage wilt halen, ga je dingen ondernemen en die kosten geld. Ik heb het niet nagerekend, maar die vier maanden stage zullen me tussen de 4.000 en 6.000 euro hebben gekost.”

Het is het verhaal dat alle studenten vertellen. Heb je die (verre) reis eenmaal gemaakt, dan wil je ook iets van het land zien en vooral een leuke tijd hebben. Pabostudent Selena Mooiweer (foto boven) verbleef voor haar stage een paar maanden op Curaçao. Haar verblijf pakte duurder uit dan ze vooraf had bedacht. “Dat kwam denk ik doordat we alles eruit wilden halen wat erin zat.” En dat betekende zoveel mogelijk doen, zien en meemaken. Aan uitstapjes en feestjes is dan ook het meeste geld opgegaan. Naast een vliegticket van rond de 1.000 euro en de huur van woonruimte. “Maar die kosten zijn vooraf al redelijk duidelijk”, zegt Selena. “Hoeveel je kwijt bent aan uitjes en boodschappen is lastiger in te schatten. Al met al was het een prijzige, maar prachtige ervaring.”

Duur vliegticket
Hoeveel geld je uitgeeft, ligt natuurlijk aan jezelf, maar ook aan de bestemming die je kiest. Wil je zoals Devin en Selena ver weg, dan ben je al een groot deel van je budget kwijt aan een vliegticket. Dat kostte Devin zo’n 700 euro. Omdat hij werkte aan technische opdrachten op de universiteit zat een reis- of stagevergoeding er niet in. “Je kon je wel opgeven voor bepaalde activiteiten van de universiteit om iets extra’s te verdienen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Surbhi Deckers

Ook Surbhi Deckers, student International Business in Den Bosch, betaalde de 1.000 euro voor de vliegreis uit eigen zak. Ze liep stage bij een bank in de hoofdstad van Madagaskar. Daarvoor had ze een visum nodig, dat in Nederland 50 euro kost. Het verlengen ter plekke was een stuk duurder: 400 euro. “Ik wilde een onvergetelijke ervaring. Wat de stage mij zou kosten, maakte me eerlijk gezegd niet veel uit.”

‘Ik wilde een onvergetelijke ervaring. Wat de stage mij zou kosten, maakte me eerlijk gezegd niet veel uit’

Voor huisvesting hoefde Surbhi niets te betalen. Toen ze solliciteerde naar een stageplaats regelde ze dat het bedrijf woonruimte voor haar verzorgde en betaalde in plaats van een stagevergoeding. Dat scheelde zo’n 200 euro per maand aan huur. “Voor één persoon was het een prima appartement. Als ik stagevergoeding had gekregen, zou dat maar 50 euro per maand geweest zijn.”

Geen stagevergoeding in het buitenland
Stagevergoeding in het buitenland lijkt zeldzaam te zijn. Ook Selena kreeg het niet. Om haar tijd op Curaçao te bekostigen, leende ze bij DUO. “Daar ben ik mee begonnen toen ik wist dat mijn stage doorging. Mijn ‘spaarpot’ bestond dus voornamelijk uit geleend geld.” Devin had van tevoren geld opzij gezet om zijn stage in China te financieren,. “Een spaarpotje van minimaal 5.000 euro heb je toch wel nodig voor zo’n avontuur”, zegt hij. “Maar het is elke euro waard.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Devin Matthijse (in het midden met blauwe jas)

Dankzij voorlichting van zijn opleiding was hij voorbereid op wat hij in het buitenland moest uitgeven. “We kregen een redelijk goede indicatie van hoeveel alles zou gaan kosten, zoals de reis, levensonderhoud en huisvesting. China is een relatief goedkoop land om te wonen en te leven.” Tijdens zijn stage zat de Werktuigbouwkundestudent intern bij de universiteit, wat hem slechts 600 euro kostte voor vier maanden. Ook het eten was erg goedkoop. “Voor 2 tot 4 euro heb je een complete maaltijd. Maar uitgaan en uitstapjes zijn naar verhouding duur, dat kost ongeveer hetzelfde als in Nederland. Ook voor een biertje betaal je tussen de 2 en 4 euro.”

Sparen
Voorafgaand aan haar stage spaarde International Business-student Surbhi niet meer dan anders en dat was ook niet echt nodig. Het leven op Madagaskar is heel goedkoop, alleen in de hoofdstad liggen de prijzen veel hoger dan daarbuiten. Omgerekend kost een lunch buiten de stad zo’n 5 cent en in de stad maximaal 2,50 euro.

Bron: International Office Avans Hogeschool

Van tevoren sparen, bijvoorbeeld door te lenen bij DUO zoals Selena deed, is dus aan te raden. Ook behoud je als student je studiefinanciering tijdens een stage of minor in het buitenland, als die deel uitmaakt van je opleiding in Nederland. En omdat je je ov-kaart tijdelijk niet gebruikt, kun je van DUO een vergoeding krijgen van bijna 100 euro per maand. Dat kun je al optellen bij je inkomsten.

‘Het is zeker de moeite waard om een Erasmusbeurs aan te vragen’

Daarnaast zijn er verschillende beurzen die je kunt aanvragen als je naar het buitenland gaat. Een beurs als Erasmus+ kun je alleen aanvragen als je binnen Europa stage gaat lopen. Het is een tegemoetkoming in de reiskosten en een vergoeding voor de extra verblijfkosten. Anne Swank, afgestudeerd bij Finance & Control in Breda, volgde een minor in Madrid en ontving een Erasmusbeurs. “Ik vond het veel geregel – vooraf, tijdens en na -, maar je krijgt er wel veel geld voor terug. Het is zeker de moeite waard om die aan te vragen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Anne Swank (2e van links)

Geen collegegeld
Doordat de universiteit waar Anne de minor volgde een partnerinstelling van Avans is, hoefde ze daar geen collegegeld of inschrijfgeld te betalen. Ook hoefde ze geen studieboeken aan te schaffen, alle lesstof en informatie stond in PowerPoints en andere documenten die ze van de universiteit kreeg.

Het leven in Madrid kostte Anne niet veel meer dan in Nederland. “Huisvesting was in mijn geval wel duur, 600 euro per maand voor een kamer van 16m2. Eten, drinken, uitgaan en uitstapjes vielen qua kosten wel mee. Ik gaf niet veel meer uit dan ik in Nederland zou doen.”

Dit artikel is ook in Punt magazine verschenen, te vinden in de witte bakken op alle Avanslocaties. Klik hier voor het online magazine.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?