Terug naar overzicht

Punt checkt: zijn powernaps zinvol?

Wie hard studeert, vraagt heel wat van z’n brein. Het heeft tijd en rust nodig om daarvan te herstellen. ’s Nachts goed slapen is daarbij heel belangrijk.

Tijdens je slaap verwerk je informatie die je overdag hebt opgenomen. Daarnaast controleert en herstelt je brein complexe verbindingen en combineert het stukjes informatie met elkaar. “Als je weer wakker bent, kun je ineens het verband zien tussen brokjes informatie”, vertelt professor Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut op de site van de Hersenstichting. “Dat geeft meer overzicht en helpt om dingen juist te onthouden.”

Overdag kan een powernap je helpen om het dagelijkse herstel een boost te geven, schrijft het lectoraat Brein en Leren van Avans in de nieuwsbrief. Het is een korte, lichte slaap van 20 tot 25 minuten. Je wordt gemakkelijk wakker en kunt weer fris aan de slag. Het belangrijkste van een powernap: houd het kort. Zet je wekker zodat je na 20 minuten weer wakker wordt. Slaap je langer, dan kom je gemakkelijker in een diepe slaap. Het duurt dan veel langer voordat je weer fris aan de slag bent. Ook kun je beter zo vroeg mogelijk op de middag een dutje doen, anders kom je ’s avonds moeilijker in slaap.

Heb je als student behoefte aan powernaps, dan kan dat wijzen op een “ongezond slaapritme en leefwijze”, aldus Marcel Smits, neuroloog-somnoloog in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, tegenover Vice. Als je structureel te laat naar bed gaat, mis je steeds een belangrijke slaapfase: diepe slaap. Een powernap kan je wel helpen een deel van je diepe slaap in te halen.

Een powernap kan dus zeker zinvol zijn tussen het studeren of de colleges door. De twee belangrijkste voorwaarden zijn: niet te lang en niet te laat op de middag. Alleen dan heb je er echt profijt van.

Bronnen: Nieuwsbrief lectoraat Brein en Leren september 2019, https://www.hersenstichting.nl/actueel/hersenmagazine/slapen-veegt-de-hersenen-schoon,
https://www.vice.com/nl/article/zmkpkj/slaapgebrek-powernap-studeren-biologische-klok

Ook een brandende vraag? Mail naar punt@avans.nl

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?