Terug naar overzicht

Tikkie-etiquette: hoe heurt het eigenlijk?

Een koffie voorgeschoten in de kantine, een biertje in de kroeg, gekookt voor vrienden of huisgenoten? Gehannes met kleingeld is verleden tijd dankzij handige betaalapps. Maar uiteraard zijn er wel een aantal sociale gedragscodes aan verbonden zodat je niet overkomt als die gierige Hollander.

Sinds de komst van Tikkie is geld terugbetalen en de rekening splitten niet meer wat het ooit was. Toch hebben velen een haat-liefdeverhouding met de betaalapp. Het is handig en nog geinig ook met het gif’je als er betaald is. Maar, dat geldt voor alle betaalverzoekapps, ga je nu echt iemand een verzoek sturen voor 58 cent? En wanneer is het überhaupt gepast? Wat doe je met wanbetalers? Timing, subtiliteit en duidelijkheid zijn de sleutel tot succes om ongemakkelijke situaties te voorkomen.

Tikkie
‘Tikkie’ is de laatste jaren een parapluterm geworden voor onlinebetaalverzoeken. De app is een initatief van ABN Amro, maar andere banken kennen ook de mogelijkheid tot betaalverzoeken. Al zijn die lang niet zo populair als Tikkie.

Etiquette

Iedereen heeft wel die vrekkige Dagobert Duck in de groep die direct na het voorschieten je een verzoek voor 50 cent stuurt. Of diegene is een echte krent en doet het niks dat hij zo bekend staat bij anderen, of hij/zij is sociaal incompetent. Want ook al zit je op je geld, dat is not done. Hoe heurt het dan eigenlijk wel?

1. Let op je timing
Stuur niet al tien minuten nadat jullie van tafel zijn gegaan een betaalverzoek. Wacht tot de volgende dag, zo kom je niet te opdringerig over. Als ontvanger betaal je je Tikkie het beste meteen, maar in ieder geval binnen 48 uur.

2. Vermijd te verwaarloze bedragen
Vraag jezelf af wat het waard is: was je met een goede vriend koffie drinken? Bied dan aan dat jij nu betaalt en je vriend de volgende keer. Echte vrienden trakteren elkaar. Zat je met een groep? Dan loopt het aardig op en is het wel oké een betaalverzoek te sturen. Eet je regelmatig met vaste groep vrienden/huisgenoten? Schakel dan over op een app die de rekening bijhoudt. Check de handige apps in ons overzicht.

3. Stuur geen onverwacht betaalverzoek
Pols van te voren altijd even op een nette manier of het oké is om de rekening te splitten. Je stuurt echt alleen een verzoek als dat van tevoren afgesproken is.

4. Het juiste moment voor een herinnering
Stuurde je gisteren een betaalverzoek maar is dat 24 uur later nog niet door iedereen betaald? Bewaar je ongeduld nog even en wacht nog twee à drie dagen met een betaalherinnering. Want, dat brengt ons op het volgende punt:

5. Wees eerlijk
Het kan bloedirritant zijn als je betaalverzoek maar niet wordt voldaan. Maar je kunt niet in de portemonnee van anderen kijken. Misschien zit de ander wel krap bij kas. Ben jij degene die nog moet betalen? Geef dan eerlijk aan dat je wacht op je salaris of stufi en de betaling even op zich laat wachten.

Apps: handige alternatieven

Splitwise
Een van de meest veelzijdige apps om financiën met vrienden en bekenden te regelen. Splitwise gaat net wat stapjes verder dan andere apps. Zo kun je een PayPal-account linken en stuurt de app alle deelnemers aan het einde van de maand een herinnering van hun negatieve of positieve saldo en bij wie af te lossen. Zo start iedereen de maand weer fris!

Tricount
Zie het als een Wie betaalt wat 2.0, want: het ziet er beter uit en is geavanceerder. Ideaal voor vrienden, huisgenoten of andere groepen. Kosten kun je snel en makkelijk hanteren en berekenen. En, niet dat je daar tegenwoordig écht mee te maken krijgt, maar de app is ook offline te synchroniseren.

Cost Split
In dezelfde categorie als Tricount, bestaat er Cost Split. Heel handig als je met een paar vrienden of studiegenootjes een trip maakt. Je voert de namen van iedereen in en zij kunnen zelf aangeven wat ze wanneer betaald hebben. Vervolgens zie je in een lekker overzichtelijk schema precies wie wat moet terugbetalen. Ging iedereen gisteren de hort op maar verkoos jij je bed boven sangria? Je kunt in de app ook per activiteit aanvinken waar je wel en niet bij was.

Dit artikel is ook in Punt 2 verschenen, te vinden in de witte bakken op alle Avanslocaties. Klik hier voor het online magazine.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?