Terug naar overzicht

Update: Overheid opent de jacht op corona met apps, maar onze privacy dan?

De regering wil het coronavirus met apps bestrijden. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat streng controleren op privacy-schending. Zulke apps bestaan elders al en hebben hun nut ruimschoots bewezen. Maar er zijn ook grote zorgen over onze privacy. “Het is naïef om te denken dat de inzet van apps geen schaduwzijde heeft”, zegt Avansdocent Joep Lijnen.

In de strijd tegen corona is het handig om zo snel mogelijk te weten met wie een besmet persoon contact heeft gehad. Veel mensen zijn namelijk al besmettelijk voordat ze last hebben van de Covid-19-symptomen. Daarom gaat het beteugelen van het virus beter als ook de contacten van een virusdrager uit voorzorg in quarantaine gaan. 

Aanvankelijk gebeurde dat door het voeren van uitvoerige gesprekken met besmette patiënten. Maar Covid-19 grijpt zo snel om zich heen, dat we voortdurend achter de feiten aanlopen.

Apps bieden uitkomst omdat ze het opsporingsproces kunnen versnellen. Gisteren noemde onze premier het gebruik van de apps noodzakelijk. Om de coronamaatregelen af te kunnen schalen, moeten we technologie wel inzetten, aldus Rutte.

De app werkt vrij eenvoudig. Als je bij de bakker een positief geteste coronapatiënt treft, krijg je een melding op je telefoon. Dan volgt het advies: ga veertien dagen in quarantaine. En andersom: als je positief getest wordt kan je via de app je contacten op de hoogte brengen van je besmetting.

Een tweede app die de overheid wil inzetten helpt bij het monitoren van symptomen en het leggen van contact met de arts (indien nodig).

Wil je weten of je Covid-19 hebt, dan geef je elke dag je lichaamstemperatuur en eventuele symptomen door. Als er een vermoeden bestaat dat je corona hebt, dan neemt de arts mogelijk contact met je op.

Succesvol in andere landen
In China worden apps al langer ingezet om het proces van opsporen en isoleren te versnellen. Zo kan iedere inwoner checken of hij zelf in de buurt is geweest van een besmet persoon. En geïnfecteerde inwoners krijgen zelf een berichtje: de dringende oproep om in isolatie te gaan. Zuid-Korea en Singapore stelden eveneens digitale instrumenten beschikbaar. Inwoners van Zuid-Korea kregen een waarschuwing als ze in de buurt kwam van een plek waar een geïnfecteerde patiënt verbleef. Op die manier kon het virus er de kiem in worden gesmoord, zonder dat het land in lockdown moest. En in Singapore kregen mensen het bevel om direct in quarantaine te gaan als ze in contact waren geweest met een virusdrager.

Britse onderzoekers van de Universiteit van Oxford roepen al langer dat het gebruik van technologische hulpmiddelen uitermate effectief is in de bestrijding van corona. De resultaten van hun veelbelovende studie zijn recent gepubliceerd in wetenschapsblad Science

En onze privacy dan?
Critici vrezen dat het gebruik van technologie onze privacy misschien wel voorgoed de das om doet.

Een van hen is Joep Lijnen, docent Technische Informatica bij Avans. “Door de inzet van zulke middelen, wordt ontzettend veel persoonlijke informatie over mensen verzameld”, zegt Lijnen. “Ik ben bang dat deze informatie na de crisis voor andere doeleinden gebruikt gaat worden, die kans is heel reëel.” 

‘Elke stap van burgers wordt er door camera’s vastgelegd’

Hij stipt nog een punt aan: “We moeten onszelf niet willen vergelijken met landen als China. De technologische middelen zijn er inderdaad effectief gebleken, maar tegen welke prijs? Elke stap van burgers wordt er door camera’s vastgelegd. Er is daar een surveillance-samenleving onstaan waarin machtige figuren kunnen doen wat ze willen. Het is naïef om te denken dat de inzet van technologie voor ons geen schaduwzijde heeft.”

Of apps ook in Nederland effectief kunnen zijn, weten we pas als we ze op grote schaal inzetten. In een interview met het AD beloofde privacybaas Aleid Wolfsen (Autoriteit Persoonsgegevens) al dat we hier niet hoeven te vrezen voor een Big Brother-samenleving zoals in China. “De grondrechten zijn hier in Europa stevig verankerd. In China gebeuren zaken op basis van onvrijwilligheid, worden mensen heel dicht op de huid gezeten. Hier kun je vrij over straat, zonder bespied of gevolgd te worden.”

Punt. Of had jij nog wat?

Annejoon

Al is er juridisch niet sprake van een uitzonderingstoestand, toch worden er draconische maatregelen genomen die we een aantal maanden geleden niet hadden kunnen bedenken zoals deze apps. Tijd voor een online demonstratie: 'VOLG ME NIET'!!

2020-04-08 10:00:04

bart

Het word een beetje bizar met de regels momenteel nu zelfs een app om de mensheid te traceren !? waar eindigd dit??

2020-04-07 20:33:32

Meer lezen?