Terug naar overzicht

Prijswinnende Avansdocent zet over heel de wereld 6773 tattoos

Avansdocent en kunstenaar Sander van Bussel heeft een prestigieuze internationale designprijs gewonnen. De Red Dot: Grand Prix, zoals de prijs wordt genoemd, won hij met zijn project Human Rights Tattoo.

Van Bussel reist sinds 2012 de hele wereld over voor zijn project Human Rights Tattoo. Dat doet hij om de letters van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te tatoeëren bij iedereen die aan het project wil meewerken. Letter voor letter, 6773 in totaal, bij evenzoveel mensen. 

Onder je huid
”Op die manier willen we aandacht vragen voor mensenrechten”, vertelt Van Bussel. ”Het is best een abstract thema, maar met een tattoo geef je het uiting in je dagelijkse leven. Aan de ene kant houd je het dicht bij jezelf, het zit letterlijk onder je huid. Aan de andere kant maak je het groots, omdat je onderdeel bent van een grote groep mensen wereldwijd die allemaal voor hetzelfde staan.”

De Red Dot won Van Bussel samen met het digitale bureau Freshheads om het idee achter het project en de manier waarop de resultaten online te bezichtigen zijn. Op de site kan je alle gezette tatoeages zien en de verhalen daarachter lezen. ”Daardoor leer je de deelnemers, hun verhalen en de hele community kennen”, aldus Van Bussel, die zelf niet tatoeëert. Wel fotografeert hij iedere deelnemer.

Fotograaf: Pleunie van Raak

11.000 aanmeldingen
Toen hij in 2012 begon met het project, was hij benieuwd of hij deelnemers kon vinden en overtuigen om zich te laten tatoeëren. ”Maar dat is het meest bijzondere: dat ging vanzelf, zo simpel als dat klinkt”, zegt Van Bussel, die in het buitenland bijvoorbeeld op culturele festivals staat. ”Inmiddels hebben we een lijst met 11.000 aanmeldingen, dat overstijgt het aanbod.”

Onder de radar
Van Bussel is als docent betrokken bij St. Joost School of Art & Design bij de minor Arts & Humanity en het propedeuseprogramma van de kunstacademie. Als hij geen lesgeeft, reist hij de wereld rond. Hij bezocht de laatste jaren op Australië na ieder continent. Hij werkte onder de radar op een Queer Festival in St. Petersburg, op een queerfilm-festival in Oeganda, maar ook in Nepal, Argentinië, New York en India. Mensen uit 72 landen hebben al een tattoo laten zetten. ”Dat gaat om een diverse groep mensen uit iedere bevolkingslaag”, zegt hij. ”Dat geeft me een warm gevoel. Het maakt me trots, de tatoeages zijn een verbindende factor.”

Een greep uit de getatoeëerden

”Tattoos zijn goede gespreksstarters. Aan de hand van een enkele letter ontstaan vaak zinvolle gesprekken tussen mensen die elkaar soms niet eens kennen. Ik zie het project ook wel als een ‘positief virus’. Het gespreksonderwerp, mensenrechten, verspreidt zich. Dat is heel belangrijk. We kunnen niet achterover leunen, maar moeten eraan blijven werken. Ook in Nederland.”

Sabbatical
Om zijn tijd optimaal te kunnen benutten en niet altijd te hoeven pendelen tussen lesgeven en reizen, had Van Bussel dit jaar een sabbatical ingelast. Van februari tot en met oktober zou hij op pad zijn. Tot het coronavirus uitbrak. ”Dat was sneu. We mochten niet meer reizen en tatoeëren”, zegt de Tilburger, die zelf de letter R op zijn linkerarm heeft staan. ”Gelukkig blijf ik altijd positief, en de hoop om het project te kunnen voorzetten heb ik ook nog steeds. Zodra het stoplicht op groen staat gaan we gelijk weer aan de slag.”

Het project is nog in gang. Ook in Nederland wordt er getatoeëerd. 12 december, twee dagen na het 72-jarig jubileum van het ondertekenen van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens staat er een sessie gepland in het Mauritshuis in Den Haag. Je daarvoor aanmelden kan tot 20 november hier

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?