Terug naar overzicht

Feyenoord-podcast van Rob is beste voetbalpodcast van Nederland: ‘Hoe slechter het seizoen, hoe beter we zijn’

Wesley (links), Freek (midden) en Rob (rechts). Foto gemaakt voor corona.

Feyenoordpodcast Kein Geloel van Avansmedewerker Rob van Elewout werd eerder dit jaar verkozen tot beste Nederlandse voetbalpodcast van 2020. Samen met vier vrienden bespreekt hij wekelijks het wel en wee van de Rotterdamse club. De laatste tijd vooral het wee.

Al jaren hebben de vrienden Rob, Johan, Freek en Wesley een seizoenskaart bij Feyenoord op vak QQ. Ze zijn fanatiek, maar niet alleen op de tribune. ‘’Ook onze groepsapp ontploft regelmatig als het over Feyenoord gaat. We voeren er felle discussies’’, vertelt Van Elewout.

Skeptisch
In de zomer van 2016 stelde Johan voor om hun gesprekken te verwerken tot een podcast. In Nederland leefde dat toen nog niet zo, maar hij luisterde veel Amerikaanse sportpodcasts die steeds groter werden. ‘’We waren sceptisch, want we hadden er allemaal geen ervaring mee. We besloten een proefpodcast te maken, om te kijken hoe het beviel. En dat beviel goed: de eerste aflevering trok gelijk 4000 luisteraars’’, zegt de Avansmedewerker. 

Kampioen
Nadat de groep vrienden de podcast via bekende supporterssites onder de aandacht bracht, begon het balletje te rollen. Binnen no-time trok Kein Geloel, dat refereert naar een bekende uitspraak van oud-coach Ernst Happel, duizenden luisteraars. Ze vielen met hun neus in de boter. Uitgerekend in het jaar dat de podcast begon, werd de Rotterdamse club voor het eerst in 18 jaar weer eens kampioen. ‘’Iedereen wilde op dat moment naar Feyenoord-verhalen luisteren. Daar hadden we mazzel mee. Als we waren gestart tijdens een seizoen als deze, was het vuurtje misschien snel uitgebrand.’’

Perspectief van supporters
Inmiddels staat de teller op 195 afleveringen en ruim 10.000 vaste luisteraars. In de wekelijkse podcast bespreken de vrienden de gang van zaken van Feyenoord. De zaken in, maar vooral buiten het veld. ‘’De jeugdopleiding, de gigantische geldnood, het ‘emo-filmpje’ waarin supporters gevraagd wordt af te zien van hun geld voor hun seizoenskaart, de grootschalige spanddoekenactie, het komt allemaal aan bod. Vanuit het perspectief van de supporters’’, zegt Van Elewout, die zich wat minder met het tactische gedeelte bemoeit. ‘’Daar heb ik minder verstand van en vind ik ook minder leuk.’’

‘’We zijn onafhankelijk en kritisch. We nemen geen blad voor ons mond en hebben geen belang bij een goede band met mensen in de club. We zijn supporters, niemand verwacht dat we redelijk zijn. Dat maakt ons goed.’’

”We zijn supporters, niemand verwacht dat we redelijk zijn”

Prijs
Eerder dit jaar werd Kein Geloel uitgeroepen tot beste voetbalpodcast. De prijsuitreiking vond plaats in de Kuip, de jury bestond uit journalisten van Vice en Staantribune, een bekend voetbaltijdschrift. ‘’Dat voelde als een beloning voor ons harde werken. Eerder waren we al een keer tweede geworden, dat we zouden winnen verwachtten we niet. Dat was echt heel gaaf.’’

Cynisch
Dit seizoen valt er op voetbalgebied weinig te genieten voor Van Elewout en vele andere Feyenoordsupporters. Een schrale troost is dat hun podcastafleveringen er wel beter van worden, zegt hij. ‘’We zijn cynisch als het slecht gaat, soms een beetje té. Supporters herkennen zich in wat we zeggen, ze voelen hetzelfde als wij. Sommigen gebruiken onze podcast als therapie, haha!’’

Van Elewout hoopt dat dit seizoen snel achter de rug is en dat Feyenoord Europees voetbal haalt. ‘’Ik zie alleen écht niet hoe. Dick Advocaat moet weg, hij doet het slecht. Tactisch heeft hij geen flauw benul van wat hij doet. Het is een goede trainer om de boel op scherp te zetten, maar niet voor twee jaar’’, zegt hij. ‘’Podcasttechnisch lijkt het ons mooi om voor het einde van het jaar 15.000 luisteraars te hebben.’’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?