Terug naar overzicht

Daten in coronatijd: ‘Thuis afspreken met de avondklok voelt niet veilig’

Elvi de Jong

Daten in coronatijd kan een hele uitdaging zijn. Want waar ga je met je date naartoe, nu de kroegen en terrassen dicht zijn? Drie Avansstudenten vertellen over hun ervaringen, met wisselend succes. “Na een aantal dates kwamen mijn huisgenoten erachter dat hij al anderhalf jaar een vriendin had.”

Elvi de Jong, vierdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde in Tilburg

In coronatijd heeft Elvi zo’n tien dates gehad met vijf verschillende jongens. Die vindt ze vooral via Tinder, al slidede er een tijdje geleden ook een jongen in haar DM’s op Instagram. Met hem bezocht ze onder andere een museum. “Dat was heel leuk. Het voordeel van een museum is dat je sowieso een gespreksonderwerp hebt”, vertelt ze. “Maar na een aantal dates kwamen mijn huisgenoten er achter dat hij al anderhalf jaar een vriendin had in Frankrijk… Dat werd ‘m dus niet.”

Avondklok
Sinds de sluiting van musea en terrassen heeft Elvi minder opties om uit te kiezen voor een date. Iemand bij haar thuis uitnodigen om samen te koken vindt ze heel gezellig, maar niet fijn. Zeker niet met de avondklok. “Dat voelt niet veilig. Je weet niet wat iemands intenties en verwachtingen zijn. Want wat als iemand noodgedwongen moet blijven slapen, maar niet meer zo aardig is als je ‘nee’ zegt? Je kent iemand nog helemaal niet goed. Dat is lastig.”

Vriendschap
Toch blijft de goedlachse student actief op datingapps. Al is het maar om nieuwe mensen te leren kennen. Een romantische klik is dan niet eens haar insteek. “Ik mis het contact met anderen. Ik loop stage tussen volwassenen en spreek mijn huisgenootjes, dat is het. Nieuwe mensen leren kennen vind ik leuk. Als er iets romantisch uitkomt is dat mooi, maar als ik er een gezellige avond aan overhoud op vriendschappelijke basis, is dat ook goed.”

“Flirten in de supermarkt en zo iemand leren kennen zit er ook niet in. Je kunt wel glimlachen naar iemand, maar met een mondkapje op zie je daar niets van”, zegt ze lachend.

Wat ze iedereen wél kan aanraden, is dubbeldaten. “Dat voelt een stuk veiliger dan alleen afspreken en het is ook heel gezellig”, zegt Elvi, die met een knipoog zegt open te staan voor DM’s van Avansstudenten.

Rowan Aartsen, eerstejaarsstudent Ondernemerschap & Retail Management in Breda

“Ik heb op mijn dates een stuk met de auto gereden, naar KFC en een keer naar het strand. Veel meer was niet mogelijk”, vertelt Rowan.

Boetes zelf betalen
Op zijn auto-dates was het lastig om anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. “Daarom sprak ik met mijn dates af om eventuele boetes allebei zelf te betalen”, zegt Rowan. Gelukkig hebben we die niet gekregen, haha! Wel hielden we rekening met de avondklok.”

De student maakte zijn afspraakjes via Tinder. “Ik vond het wel grappig, maar het ging me meer om nieuwe mensen leren kennen. Ik had me erg verheugd om dat op Avans te kunnen doen, maar behalve mensen uit mijn eigen klas is dat nog niet echt gelukt. Tijdens de open dagen stroomde het Avansgebouw helemaal vol mensen, ik kan niet wachten tot dat weer zo is!”

Christiaan Hoffmann, vierdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde in Den Bosch

Christiaan had meer succes op Tinder en heeft er zelfs een relatie aan overgehouden. Na eerst een paar weken op de datingapp te hebben gechat met Daniëlle, bestond hun eerste date uit een videogesprek. “Dat was wennen, maar uiteindelijk heel leuk. Ik ben een gamer en dus wel gewend om veel online te praten”, vertelt Christiaan. “We hadden vlak na het avondeten afgesproken en stopten pas om vier uur ’s nachts. We stelden elkaar veel vragen en dronken ondertussen een wijntje. Dat hielp wel!”

Knus diner
Een dag na hun videogesprek spraken de twee fysiek af in Utrecht, dit keer om te koken. “Daar maakten we echt iets van. We deden uitgebreid boodschappen, kookten samen en aten het tijdens een knus diner op. Heel gezellig.”

Isolatie
Omdat het coronavirus in maart en april van 2020 flink om zich heen greep, maakten de twee vooraf duidelijke afspraken. Zo bleven ze na hun dates een week in isolatie en hielden ze goed in de gaten of ze klachten kregen. “Ook namen we ons voor om afstand van elkaar te houden. Maar omdat het zo gezellig was lukte dat niet”, zegt de Avansstudent lachend.

Christiaan en Daniëlle

Ongemakkelijk
Terugblikkend op zijn dates met Daniëlle in coronatijd had het allemaal wel wat, vindt Christiaan. Ondanks dat hij het niet gewend was zo te daten. “Het videobellen was heel laagdrempelig. Toen we elkaar daarna voor het eerst fysiek zagen, was het ook nog steeds een beetje ongemakkelijk. En dat hoort bij daten, vind ik. Zo gaven we elkaar geen knuffel, maar zwaaiden we naar elkaar”, vertelt hij.

De laatstejaarsstudent raadt het andere studenten aan een ijsje te eten op een date. Hoe weinig spannend dat ook misschien klinkt. “Het is echt een manier om iemand te leren kennen en leuke dingen over elkaar te leren. Aan de hand van de smaak die je date kiest, kun je een hoop vragen stellen”, zegt Christiaan. Zo koos zijn date Daniëlle tijdens een van hun afspraakjes voor tiramisu. “Ze houdt van koffie en het is een pittige dame. Het bittere van tiramisu paste daar dus goed bij!”

Op Instagram vroeg Punt naar daten in coronatijd. 142 volgers vulden de poll in. 53 daarvan gaven aan een (Tinder)date te hebben gehad, 89 gaven aan niets gedaan te hebben. Vooral wandelen met een biertje, koken en digitale dates waren populair.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?