Terug naar overzicht

Niemand in de Heusdense gemeenteraad is jonger dan Lenka: ‘Hoe vaak komt die kans nou voor?’

Lenka (links) met opa Diel

Met haar 17 jaar is Lenka van Helvoort de jongste medewerker van politieke partij Heusden één. En ook van de hele gemeenteraad. Haar jonge leeftijd hoopt de eerstejaarsstudent Bestuurskunde te gebruiken om andere jongeren te enthousiasmeren voor de politiek. ‘’Nu lezen ze zich vaak niet goed in.’’

Lenka is iemand die weet wat ze wil. Dat is volgens haar altijd al geweest. Toen ze dertien was, wist ze zeker dat ze een politieke opleiding wilde volgen en het liefst zelf ook politiek actief worden. ‘’Ik keek op Youtube hele, of stukken van debatten terug. Dat vond ik heel interessant’’, vertelt ze. ‘’Weten wat er speelt in de samenleving hield me altijd al bezig. Ik wil op de hoogte zijn.’’

Vader en opa
Dat de eerstejaarsstudent bij Heusden één uitkwam, is niet zo gek. Haar opa Diel richtte die partij lang geleden op en ook haar vader was er vroeger actief. ‘’Door de contacten van opa kon ik fractieondersteuner worden. Die kans greep ik gelijk, want hoe vaak komt dat nou voor?’’, zegt Lenka enthousiast. ‘’Ik kan er ervaring opdoen en veel leren. Dat is precies wat ik wil, de partij past goed bij mij.’’

Probleemanalyse
Haar werkzaamheden voor de partij bestaan uit het ondersteunen van raadsleden, waarvoor ze veel stukken leest. Ze woont vergaderingen bij, via Zoom. ‘’Nu zijn we bezig met het behandelen van overlast tijdens laden en lossen in een smalle straat in Heusden. Dat is een makkelijk probleem, met een moeilijke oplossing. We moeten er iedereen bij betrekken en daarbij compromissen sluiten. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt en dat we samen tot een oplossing komen’’, zegt de student in Den Bosch, die haar opgedane kennis bij Avans goed kan inzetten. ‘’Daar hebben we net geleerd hoe je een probleemanalyse moet maken. Dat komt goed van pas.’’

Zonnepanelen
Landelijk gezien past D66 het beste bij haar, zegt Lenka. Hun verkiezingswinst bij de Tweede Kamerverkiezingen deed haar dan ook goed. Het duurzaamheidsbeleid van de partij is iets waarmee ze zich identificeert. Daarnaast volgt ze met veel interesse het stikstofbeleid. ’’Net als het klimaatakkoord van Parijs. Dat moeten we halen, maar als overheid kan je de bevolking geen wetten opleggen voor het nemen van een bepaald aantal zonnepanelen op je dak. Zoiets moet vanuit de mensen zélf komen, de overheid moet dat lokaal en landelijk stimuleren’’, zegt Lenka. ‘’Ik ben later degene die met de gevolgen van het wel of niet naleven te maken krijgt. Dat vind ik dus erg belangrijk.’’

Partijprogramma’s
Graag zou Lenka zien dat andere jongeren net zo bewust bezig zijn met politiek als haarzelf. Velen zijn dat namelijk niet, wat haar stoort. ‘’Ze maken niet optimaal gebruik van hun stem en lezen zich niet goed in. Bij het stemmen tijdens verkiezingen is het niet genoeg om alléén een stemwijzer in te vullen. Je moet partijprogramma’s lezen, kijken welke politici er in die partij zitten en zo onderzoeken wat bij je past. En het er over hebben met anderen, dat ook.’’

”Jongeren maken niet optimaal gebruik van hun stem”

Voetbalcommentator
Om het goede voorbeeld te geven, bespreekt ze politieke onderwerpen regelmatig met haar twaalfjarige broertje. ‘’We hebben voor de Tweede Kamerverkiezingen samen een stemwijzer voor kinderen ingevuld en gepraat over onderwerpen die hij belangrijk vindt. Zo probeer ik het ook voor hem interessant te maken’’, zegt Lenka, die niet denkt dat haar broertje ook de politiek in gaat. ‘’Voorlopig wil hij voetbalcommentator worden, haha!’’

Hoe tof de Avansstudent politiek ook vindt en hoe veel ze er ook van weet, Lenka droomt niet van een zetel in de Tweede Kamer voor D66. Wel fantaseert ze hardop over een functie voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘’Ik ben half Peruaans dus ambassadeur in Peru voor Nederland of andersom zijn lijkt me heel leuk. Het onderhouden van relaties lijkt me wel wat!’’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?