Terug naar overzicht

Ook zonder ondernemersachtergrond kan je succesvol zijn, bewijst Rechtenstudent Fatima

Fatima Diallo (links) met haar vriendin Annabelle de Moor

Ervaring met ondernemen? Niet aanwezig. Een relevante studie waarbij de kneepjes van het vak aan bod komen? Ook al niet. Volledig blanco begon eerstejaarstudent Rechten Fatima Diallo vorig jaar met een vriendin met het in- en verkopen van allerlei producten. Nu runnen ze een sieradenlijn, en dat gaat goed. ‘’Ik leer beter in de praktijk dan uit boeken.’’ 

Het reguliere schoolsysteem volledig volgens een vooraf uitgestippeld plan doorlopen, om daarna uitgeblust tot je pensioen een 9-tot-5-baantje te hebben? Dat zag Fatima Diallo allesbehalve zitten. Samen met goede vriendin Annabelle de Moor startte ze vorig jaar daarom een eigen onderneming. Gewoon, om te kijken waar het schip zou stranden en om ervan te leren.  

Op dat moment studeerden de twee nog International Facility Management aan de NHTV.  Maar omdat dat weinig tijd in beslag nam en ze het toch niet leuk vonden kon dat er wel bij, vonden ze. Het inkopen en doorverkopen van allerlei producten, op basis van vraag en aanbod, was waarmee ze begonnen. Nét toen de coronacrisis begon. 

Handgel 
‘’Het eerste dat we inkochten was handgel. Nergens in Nederland was het nog te koop, maar wij stuitten op een Chinese verkoper. Na 1 dag waren we al uitverkocht, alle 250 flesjes waren weg’’, vertelt Fatima. ‘’De dag erna hebben we ze allemaal tussen onze lessen door ingepakt en daarna verzonden.’’ 

Roestvrij 
De verkoop van allerlei producten liep tot augustus 2020 door. Dat was het moment waarop Fatima en Annabella Bratz Jewellery startten, een sieradenlijn voor studenten. Het online assortiment bestaat uit kettingen, armbanden, ringen en enkelbandjes. De kosten liggen altijd tussen de 10 en 25 euro. ‘’Sieraden vind ik zelf heel leuk, en we zagen kansen op die markt. Echt goud of zilver is voor studenten vaak niet te betalen, maar heel goedkope sieraden verkleuren snel. Daarom besloten we roestvrije sieraden te verkopen. Die zijn goedkoop én van goede kwaliteit.’’ 

Pop-up store 
De eerstejaarsstudent zit met haar onderneming in de lift. Maandelijks zet ze aardig wat om, iets wat ook bij de Gemeente Breda opvalt. Zo lopen er momenteel gesprekken om een eigen pop-up store in het centrum te openen. En dat terwijl Fatima tot voor kort geen enkele kennis had van ondernemen en op de middelbare school niet eens goed was in vakken als economie. ‘’In de praktijk leer ik veel sneller. Alle voorbeelden uit lesboeken kom ik daar ook tegen, maar dan sneller’’, zegt Fatima, die trots is op de stappen die ze zet en de kansen die ze krijgt. ‘’Dat zegt wel iets. Ik wil ook echt iets voor Breda betekenen, dus zo’n winkel zou mooi zijn.’’ 

5000 euro boete 
Toch ging niet alles van een leien dakje. Dat merkte de Avansstudent in Breda wel toen er een tijdje geleden post van de Belastingdienst op de mat lag. Of ze even 5000 euro wilde aftikken, vanwege het niet doen van omzetbelasting. ‘’Daar hadden we nog nooit van gehoord’’, vertelt ze lachend. ‘’Als we een relevante opleiding hadden gevolgd, was dat vast aan bod gekomen. Nu kwam het als een verrassing. Gelukkig zette de Belastingdienst het om naar 60 euro. Ze adviseerden wel om een boekhouder in dienst te nemen, wat we natuurlijk gelijk deden!’’ 

Tandenbleekpoeder 
‘’Ook dachten we een keer zeker te weten dat het verkopen van tandenbleekpoeder succesvol zou zijn. We kochten een hoop in, maar er was totaal geen vraag naar en bleven met de hele voorraad zitten. Zo kom je jezelf bij ondernemen vaak tegen. Dat moet je accepteren en ervan leren, zodat je het de volgende keer beter doet. Nu doen we altijd vooraf onderzoek als we iets nieuws willen verkopen’’, vertelt ze. 

‘’Ik zie ondernemen op dit moment als een leuk spelletje. Ik ben jong en woon thuis, dus kan op mijn gemak uitzoeken wat wel en niet werkt. We hebben pieken en dalen en krijgen de gevaren van het vak mee’’, zegt Fatima. ‘’Ik doe het ook niet eens per se om het geld, maar om mezelf te ontwikkelen. Je leert een hoop en bouwt een goed netwerk op. Daarom kan ik het iedereen aanraden te ondernemen.’’ 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?