Terug naar overzicht

Studenten laten zich vaccineren bij Avans: ‘Een vaccin is de makkelijke oplossing’

Pearly Beck (links) en Jihane Boujghagh

Studenten zonder coronavaccinatie konden op woensdag en donderdag alsnog een prik halen bij de mobiele prikbus van de GGD bij Avans aan de Hogeschoollaan in Breda. Dat kon zonder afspraak. Heel druk werd het niet, maar gevaccineerd werd er. ”Ik was hier vandaag toch voor les, dat kwam goed uit.”

De eerstejaarsstudent Finance Jihane Boujghagh stapt zichtbaar tevreden uit de prikbus achter Avans, onder toeziend oog van twee studiegenoten die haar applaudisseren. Jihane komt uit Marokko en woont pas een paar weken in Nederland. Het was haar bedoeling om zich daar te laten vaccineren. ‘’Maar dat gaat op basis van leeftijd en ik was pas aan de beurt toen ik al naar Nederland kwam. Eerder prikken dan nu was dus geen optie’’, vertelt ze na het verplichte wachten van tien minuten. ‘’Daarom is het fijn dat ik ‘m hier alsnog krijg. Ik voel me gelukkig goed. Flauwgevallen ben ik nog niet!’’

Alles mooi meegenomen
De Prikbus van de GGD stond op woensdag en donderdag van 9 tot 5 bij Avans. Studenten en andere geïnteresseerden hoefden alleen een geldig identiteitsbewijs bij zich te hebben om een vaccin te krijgen. Er was de keuze uit Pfizer en Janssen, waarvoor je maar één prik nodig hebt. Op woensdagmiddag 2 uur stond de teller op in totaal 65 gezette prikken. ‘’Elke prik die we zetten is mooi meegenomen. Een stormloop verwachtten we niet, want veel studenten zijn al gevaccineerd’’, laat een medewerker van de GGD weten. Bij de bus was ook een beveiliger aanwezig, die het overigens rustig had. Tot protesten bij de bus kwam het niet.

Zwanger
Ook Pearly Beck, tweedejaarsstudent Human Resource Management, meldt zich iets later bij de bus voor een vaccin. ‘’Eigenlijk was ik niet van plan nu al een prik te nemen. Niet omdat ik tegen ben, helemaal niet zelfs, maar ik wil binnen nu en twee jaar zwanger worden. Het leek me fijner om eerst even de effecten af te wachten van een vaccin’’, vertelt ze. De invoering van het coronapaspoort, waarbij je een negatieve test, bewijs van herstel of vaccinatiebewijs moet aanleveren om bijvoorbeeld een restaurant in te mogen, deed haar van besluit veranderen. ‘’Ik heb geen zin om me te moeten laten testen als ik wat wil gaan eten. Een vaccin is dan de makkelijkere oplossing, en ik was hier vandaag toch voor les. Dat kwam goed uit.’’

De prikbus bij Avans aan de Hogeschoollaan in Breda

Grote groepen
Ze vindt het goed dat de bus bij Avans staat, want lang niet alle studenten om haar heen laten zich vaccineren merkt ze. ‘’Terwijl we nu weer met grote groepen fysieke colleges volgen en bij elkaar komen. Dan is het toch fijn om te weten dat veel mensen gevaccineerd zijn. Bang om ziek te worden ben ik niet, ik doe het vooral voor anderen. Het is een kleine moeite’’, zegt Pearly, die anderen graag verzekert dat de prik geen zeer doet. ‘’En ik kan het weten, want ik werk in de zorg en heb daar alle mogelijke vaccinaties gehad. Nu maar hopen dat de bijwerkingen meevallen. Al heb ik liever die dan dat ik erg ziek word van corona!’’

‘Bang om ziek te worden ben ik niet, ik doe het vooral voor anderen’


Coronapaspoort
Pencho Ivanov komt uit Bulgarije en zit in zijn tweede jaar International Business in Breda. Het nemen van een vaccin is een spontaan besluit. ‘’Door het coronapaspoort heb ik het straks nodig. Het is fijn dat je binnen geen anderhalve meter afstand meer hoeft te bewaren en als ik ga reizen is het handig’’, zegt hij. ‘’Eerder vond ik het geen noodzaak. Ik zat toch veel thuis.’’

De Avansstudent waardeert het dat Avans de moeite neemt om een bus op haar locatie neer te zetten. ‘’Van mij zou de bus er nog even mogen blijven staan ook, zodat meer studenten zich kunnen laten vaccineren. Wel vind ik dat iedereen zelf mag bepalen of ze een vaccin nemen. Een verplichting moet het nooit zijn.’’

Avans denkt ook na over een mogelijkheid tot vaccineren op een van de Avanslocaties in Den Bosch. Daarover volgt binnenkort meer info.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?