Terug naar overzicht

Tweede Kamer wil leenstelsel afschaffen

illustratie: Julika Runow
Ilustratie: Julika Runow

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteravond gestemd voor het afschaffen van het leenstelsel en de invoering van een basisbeurs. Premier Rutte waarschuwt dat het nog even kan duren.

Er zijn drie moties tegen het leenstelsel ingediend, twee zijn aangenomen tijdens de Algemene Beschouwingen over de nieuwe Rijksbegroting. Het is voor het eerst dat zo’n grote meerderheid zich in de Tweede Kamer tegen het leenstelsel uitspreekt.

SP en Volt dienden allebei een motie in, ChristenUnie en CDA deden dat samen. De motie van de SP is verworpen, de andere twee zijn met een overweldigende meerderheid aangenomen – van de grote partijen stemde alleen de VVD tegen.

Genadeklap
Studentenorganisatie ISO viert de stemmingen als een overwinning. Het ISO spreekt van een “genadeklap” voor het leenstelsel en “reden tot groot feest voor studerend Nederland”.

Maar demissionair premier Rutte waarschuwde vooraf dat het invoeren van een nieuwe basisbeurs tijd zal kosten. Uitvoeringsinstantie DUO kan dat niet van de ene op de andere dag en heeft ook andere opdrachten, stelde hij.

Toch lijkt het onontkoombaar dat het volgende kabinet zich over de terugkeer van de basisbeurs gaat buigen. Wat er precies gaat gebeuren en hoe snel, is afwachten.

Paar jaar
Ook lijkt het onwaarschijnlijk dat de basisbeurs volgend studiejaar al een comeback maakt, zoals de studentenorganisaties en politieke jongeren eerder deze week wensten. Wie weet komt er eerst een commissie om de kwestie eens rustig te onderzoeken, waarna het ministerie de tijd neemt om aan een wetsvoorstel gaat sleutelen.

Ondanks de aangenomen moties kan het dus zomaar een paar jaar duren voordat de Tweede en Eerste Kamer een hervorming van de studiefinanciering goedkeuren.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?