Terug naar overzicht

Ook studentenhuisvesters berekenen hoge energieprijzen

Sommige sociale studentenhuisvesters verhogen hun servicekosten, andere zijn nog niet zover. Maar als de energieprijzen blijven stijgen, gaan ook hun huurders flink meer betalen. 

Tot nog toe waren het vooral particuliere verhuurders die de hogere energieprijzen aan studenten doorberekenden. Maar ook een aantal sociale studentenhuisvesters doet dat inmiddels.

Onder hen Vestide in Eindhoven, dat het maandelijkse energievoorschot voor bewoners per 1 juli met zo’n 30 procent verhoogde. “Zo proberen we te voorkomen dat studenten na een jaar een hoge afrekening krijgen.”

Divers
Maar het verschilt per corporatie en soms zelfs per studentencomplex. Het Utrechtse SSH bijvoorbeeld heeft voor een groot deel van haar woningen langdurige contracten afgesloten voor gas en elektriciteit die pas eind 2023 aflopen. “Dit betekent dat een deel van onze studenten nog niets merkt van de stijgende energieprijzen”, meldt een woordvoerder. 

Maar andere studentencomplexen van SSH zijn aangesloten op stadsverwarming en daarvan gingen de tarieven begin dit jaar al flink omhoog. SSH heeft het voorschot op de verwarmingskosten bij een deel van deze complexen daarom “fors moeten verhogen”. Bij een kleiner deel zal dat eind dit jaar gebeuren.

Ook ’s lands grootste studentenhuisvester DUWO gaat zijn servicekosten per 1 januari 2023 omhooggooien, meldt Folia. Naar schatting moeten bewoners vanaf januari gemiddeld 80 euro per maand meer servicekosten gaan betalen. Zo’n duizend euro per jaar dus, bijna de helft van het collegegeld.

Geluk
Maar huurders bij woningcorporatie Lieven de Key in Amsterdam hebben voorlopig geluk: “Voor onze studenten hebben we langetermijncontracten voor drie jaar afgesloten tegen een laag tarief. Ons contract loopt nog tot eind 2023 dus wij verhogen dan ook geen voorschotten van de servicekosten.”

SSH& (Nijmegen en Arnhem) verhoogt de voorschotten voorlopig niet, maar huurders krijgen dit najaar wel een waarschuwing. “We willen onze bewoners alvast informeren over onze inschatting van de afrekeningen van de servicekosten. Die komen pas in juli 2023.” 

Niets is zeker: “De definitieve inkoopprijzen voor 2023 zijn pas in december bekend.” En op Prinsjesdag hoopt SSH& meer duidelijkheid te krijgen over de compensatie die de overheid aan huurders gaat bieden. “Op basis van deze informatie kunnen onze huurders dan al geld opzij leggen voor de eindafrekening of besluiten om hun voorschot te verhogen.” Verder pleit SSH& er bij de overheid voor dat ook studenten in aanmerking kunnen komen voor de energietoeslag van hun gemeente.

Eigen energiemeter
Volgens directeur Jolan de Bie van koepelorganisatie Kences proberen de studentenhuisvesters de verhoging van de servicekosten zoveel mogelijk te beperken. “Maar als de stijging van de energieprijzen lang duurt ontkom je hier niet aan.”

Ze bevestigt dat de prijsstijging niet bij iedereen gelijk zal zijn. “Het hangt er onder meer vanaf hoe goed een woning geïsoleerd is.” Verder speelt volgens haar een rol of een student een eigen energiemeter heeft of niet. “Bij nieuwe studio’s is dat meestal wel het geval, maar bij veel onzelfstandige kamers is er vaak één gedeelde rekening.” Wie zelf kort doucht en de verwarming laag zet schiet daar weinig mee op als de buren dat niet doen. 

De Bie: “Daarom willen we dat ook onzelfstandige kamers een eigen meter krijgen, zodat studenten meer gestimuleerd worden om zuinig te zijn met energie.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?