Terug naar overzicht

Dit zijn de winnaars van de kunstprijzen van St. Joost School of Art & Design

Het einde van het collegejaar nadert en dat betekent dat er op St. Joost School of Art & Design verschillende prijzen worden uitgereikt aan pas afgestudeerde studenten. Deze prijzen worden onder meer worden uitgereikt aan de beste afstudeerders en aan talentvolle makers. Punt zet de winnende studenten hier op een rijtje.

De winnaars van de Atelierprijzen 2023.

Atelierprijzen
De Atelierprijzen zijn bedoeld om Bossche en Bredase kunststudenten te stimuleren in hun ondernemerschap. In Breda ging de prijs naar duo Stijn Ros en Jesse Paauwe, in Den Bosch gaat de Jheronimus Atelierprijs naar Manouk Streur.

De Atelierprijzen worden jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende kunststudenten die zijn afgestudeerd aan St. Joost School of Art & Design. In Breda mogen de winnaars van de Atelierprijs een jaar lang gebruik maken van een gastatelier in het pand van Electron en krijgen ze begeleiding als startende ondernemers. In Den Bosch geeft de Jheronimus Atelierprijs recht op een jaar lang werkruimte in kunstruimte Willem Twee.

Communicatief sterk
Manouk Streur, die onlangs afstudeerde bij Art & Research in Den Bosch, won de Jheronimus Atelierprijs. Dat deed de vakjury omdat de student overkwam als ”enorm ondernemend en proactief”. ”Ze heeft een duidelijk plan van wat ze wil. Ondanks haar grote doelen houdt Manouk een realistische blik op het kunstenaarschap. Ze begrijpt haar rol in de kunstwereld als groot geheel en weet haar kunstpraktijk in een bredere context te plaatsen: iets wat haar positief onderscheidt”, is te lezen in het juryrapport. ”Als persoon is Manouk sociaal en communicatief sterk en treedt ze naar buiten, wat haar kunstpraktijk ten goede komt. We zien nog ruimte in Manouk om te groeien, maar alle voorwaarden zijn in Manouk aanwezig voor een succesvolle kunstpraktijk.”

Speelsheid
Manouk zelf is dankbaar voor het winnen van de Atelierprijs en de kans die het haar biedt. ”Ik voel me onwijs blij en heb veel zin om aan de slag te gaan in, wat ik nu gewoon kan zeggen: mijn eigen atelier in de Willem Twee”, vertelt ze. ”In mijn praktijk creëer ik ruimte voor interactie, toeval en moedig ik spontane ontmoetingen aan. Hoewel mensen gewoontedieren zijn, ben ik ervan overtuigd dat speelsheid cruciaal is om jezelf te blijven prikkelen. Het komende jaar staat spelen en ontdekken centraal in mijn atelier en wil ik aan de hand daarvan onderzoeken hoe ik anderen in beweging kan krijgen door middel van mijn creaties.’’

St. Joost School of Art & Design in Breda. Afbeelding ter illustratie.

Regels buigen
In Breda ging de Atelierprijs naar het duo Stijn Ros en Jesse Paauwe, die het ontwerpduo Bomba vormen. Ook zij zijn blij met hun prijs. ”Ons avontuur begint hier. We houden ervan om de regels te buigen en zijn erg gefascineerd door de publieke ruimte en branding. Met een experimentele houding streven we ernaar om nieuwe mogelijkheden binnen grafisch ontwerp toe te passen en verder te kijken dan een computerscherm”, aldus de twee.

Concrete producten
De jury verkoos de twee als winnaar omdat ze ”als denker versus doener een interessant duo zijn”. ”Jullie lijken beiden in staat om concepten en ideeën snel om te zetten in concrete producten, met een brede scope. We waren verrast door jullie ondernemende aanpak, het vele werk dat je al buiten de academie hebt gedaan en de interactie die je daarbij aangaat met omgeving en organisaties. We zijn benieuwd hoe jullie je ambities waar gaan maken en willen jullie daarbij graag faciliteren met de ruimte”, is te lezen in het juryrapport.

Van Gogh AiR Award 2023
De kunstacademie rijkt de AiR Award jaarlijks uit aan een talentvolle maker die een werkperiode van een maand kan gebruiken om nieuw werk te ontwikkelen op een bijzondere locatie: het Vincent van GoghHuis in Zundert. Dit jaar is dat Anoek Mensink, afgestudeerd aan Art & Research in Den Bosch. Daarnaast krijgt ze een kunstenaarshonorarium van duizend euro.

Anoek Mensink

Ron Dirven (directeur) en Eva Geene (curator) van het Vincent Van GoghHuis vinden Anoek bijzonder veelzijdig, en iemand die diverse disciplines in weet te zetten. ”Met eenvoudige middelen wordt een groot effect bereikt. We werden getroffen door haar ondernemende, eigenzinnige manier van benaderen. Deze combinatie houdt de belofte in dat zij ook in Zundert op een unieke wijze zal reageren op de geboorteplek van Van Gogh en ook daar door interventies in staat is om de mensen op een andere manier naar de omgeving te laten kijken”, is te lezen in het juryrapport. ”Door het perspectief te verleggen van de hemel naar de grond, van de Bossche vleugelnoot naar de Zundertse acacia.”

Lucasprijs 2023
De Lucasprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de student met het beste afstudeerwerk van St. Joost in Den Bosch. De prijs komt met een geldbedrag van 2500 euro.

Dit jaar gaat de prijs naar Khattar Shaheen, afgestudeerd bij de studie Illustrated & Animated Storytelling. De jury prijst Khattar om zijn werk dat maatschappelijk urgent en tijdloos is. ‘’Zijn arbeidsintensieve houtskoolanimatie toont een ingewikkeld narratief van een vluchteling waarbij de letterlijke beelden die worden gebruikt, een prettige reisgenoot zijn. Het toont een krachtige verbeelding van veerkracht, verdriet en verwerking. Het is duidelijk dat dit alles niet in een rechtlijnig proces te vatten is’’, is te lezen in het juryrapport. ‘’Dreams of Yesterday maakt deel uit van een grotere collectieve geschiedenis en geeft een inkijk in de leefwereld van traumaverwerking, terwijl het alledaagse ook ‘gewoon’ doorgaat.

Khattar Shaheen. Foto via Annemée Dik

EKP Excellence in Research Award Prijs 2023
De EKP Excellence in Research Award is een jaarlijkse prijs van 2500 euro voor het beste afstudeeronderzoek op masterniveau. De prijs is een erkenning voor een afstudeerproject dat de ”visionaire kracht van kunst laat zien en haar vermogen om nieuwe concepten en manieren van denken te smeden, om een andere toekomst voor te stellen die de wereld waarin we leven kan transformeren.”

Mary Sarsam

De winnaar van dit jaar is kunstenaar Mary Sarsam, die Ecology Futures studeerde. In het project van Mary Sarsam wordt het persoonlijke perspectief in relatie gebracht met het wereldwijde fenomeen van ontheemding, desoriëntatie en ecologische ineenstorting. Door de 36ste breedtegraad als navigatie- en onderzoeksinstrument te gebruiken, onderzoekt ze opnieuw de context van de Mesopotamische regio – de oorsprong van haar vader in Irak en het verblijf van haar zus in Tunesië”, is te lezen in het juryrapport.

Het werk van de winnende studenten is, net als dat van de andere afgestudeerde studenten aan de kunstacademie in Den Bosch en Breda, te zien tijdens de Now Show. Meer informatie daarover vind je hier.

Dit stuk wordt later aangevuld.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?