Terug naar overzicht

Met nieuwe opleiding Zorg & Veiligheid heeft Avans landelijke primeur

Foto: Angeline Swinkels

Avans is sinds dit studiejaar in Den Bosch een nieuwe Associate degree (Ad)-opleiding rijker: Zorg & Veiligheid. De studenten worden opgeleid tot professionals die met mensen met complexe problematiek gaan werken waarbij zowel een zorg- als een veiligheidscomponent een rol spelen. De tweejarige voltijdopleiding kwam er na vraag vanuit het werkveld.

“Het gaat goed en het is hartstikke leuk tot nu toe. Iedereen zit inmiddels in het ritme en heeft er zin in; zowel de studenten als docenten zijn enthousiast. Pas geleden hadden we onze eerste werkveldmiddag. Daarbij kwamen verschillende gastsprekers langs om te vertellen over hun werk. Heel inspirerend”, vertelt onderwijsontwikkelaar en docent Cynthia van Steenderen over de eerste weken van de nieuwe Avans-opleiding. Het is de eerste van Nederland die de vakgebieden zorg en veiligheid combineert in één opleiding. “Dat is superleuk. Het is geweldig om na een jaar ontwikkelen aan de slag te gaan.”

Vastlopen in gedrag
Bij Zorg & Veiligheid worden studenten in twee jaar klaargestoomd om te gaan werken met mensen met een complexe problematiek, waar zowel een zorg- als een veiligheidscomponent een rol spelen. Het gaat om mensen die vastlopen in hun gedrag, maar ook voor overlast of onveilige situaties kunnen zorgen. Bijvoorbeeld mensen met een verslaving, psychiatrische problematiek of delinquent gedrag. “Daar zijn vaak veel professionals bij betrokken uit zowel het zorg- als het veiligheidsdomein. Wij proberen studenten op te leiden tot startende professionals die vanuit beide perspectieven kunnen denken”, aldus Van Steenderen.

Werkveld
Het balletje voor de nieuwe opleiding begon ongeveer anderhalf jaar geleden te rollen toen het werkveld, waaronder PI Vught, bij Avans aanklopte. Zij hebben zowel personeel met een sociale opleidingsachtergrond als personeel met een veiligheidsachtergrond. Kon Avans misschien studenten opleiden die vanuit beide perspectieven kunnen handelen? Bij mensen met complexe problematiek zijn zorg en veiligheid immers vaak met elkaar verweven, vertelt Van Steenderen. “Toen is Avans breder onderzoek gaan doen in het werkveld, waar meerdere organisaties vertelden dezelfde behoefte te hebben. Zo ontstond het idee om de opleiding te ontwikkelen.”

Dit jaar is de Bossche Avans Academie Associate degrees-opleiding van start gegaan met zo’n honderd studenten die opgedeeld zijn in vier volle klassen met vijf docenten. Dat is een flink aantal en zegt volgens Van Steenderen iets over de behoefte onder studenten én het werkveld. “Organisaties zoeken professionals met het Ad-niveau die kunnen werken op het snijvlak van zorg en veiligheid, want die waren er nog niet. Studenten vinden het op hun beurt een interessante opleiding waarbij ze gaan werken met een interessante doelgroep. En er is genoeg werk voor ze.”

Afbeelding ter illustratie

Instellingswereld
Van Steenderen, die ook als docent aan de opleiding werkt, geeft aan dat studenten later breed kunnen worden ingezet. Van tbs-klinieken en het gevangeniswezen tot de ggz, maatschappelijke opvang of verslavingszorg. “De doelgroep waar onze studenten mee gaan werken hebben niet altijd zelf een hulpvraag, maar hebben wél hulp nodig. En soms is het ook nodig om te begrenzen. Dat vraagt om een bepaalde weerbaarheid van de professional, waar we tijdens de opleiding dan ook veel aandacht aan besteden.”

De studenten Zorg & Veiligheid komen uit verschillende hoeken. Er zijn havisten te vinden, mbo’ers, vwo’ers en studenten die ooit een bachelor probeerden maar dat niet bij zichzelf vonden passen. “Een praktijkgerichte opleiding, met minder onderzoek en meer ‘voeten in de klei’, is dan aantrekkelijk. Zeker als het maar twee jaar duurt, met daarna wel de mogelijkheid om door te stromen naar een bachelor.”

De opleidingsmedewerkers zijn tevreden als studenten het gevoel hebben dat ze voldoende bagage en competenties meekrijgen om straks als beginnend professional aan de slag te gaan. “Maar ook wanneer ze plezier hebben gehad. Het moeten ook twee leuke jaren bij Avans zijn geweest.”

Punt. Of had jij nog wat?

Siedsanna

Komt deze opleiding ook nog in deeltijd Ik werk al met een doelgroep.waarbij deze opleiding perfect voor zou zijn. Siedsanna

2024-05-16 08:20:45

Tijn

Alleen erg jammer dat er geen deeltijd variant is voor de vele instromers in onder andere de PI’s en RJJI’s. Deze mensen komen vaak uit een totaal ander werkveld en deze opleiding zou daar perfect op aansluiten.

2023-12-17 08:50:45

Gwendolyn van der Hofstad

Ik werk bij het wijkteam in Tilburg in een functie waarbij ik werk met gezinnen met complexe problematiek en onveiligheid (coördinerende rol). Welke connectie willen jullie vanuit deze nieuwe opleiding maken met het werkveld? Ik ben erg benieuwd.

2023-10-03 13:19:00

Meer lezen?