Terug naar overzicht

Kogel door de kerk: basisbeurs vanaf september 2015 afgeschaft

De basisbeurs wordt afgeschaft, hebben regeringspartijen VVD en PvdA afgesproken met D66 en GroenLinks. Het is de belangrijkste onderwijshervorming sinds dertig jaar, zegt minister Bussemaker.

Zojuist zijn de partijen in Den Haag naar buiten gekomen om hun plannen aan de toegestroomde journalisten te presenteren. Ze hebben een nieuw woord voor studielening bedacht: ze spreken van een studievoorschot.

Schuldenstelsel
Tegenstanders van een leenstelsel spreken consequent van schuldenstelsel, maar studenten moeten het volgens de partijen anders zien: niet als een schuld, maar als een voorschot op latere inkomsten. Op termijn moet het nieuwe stelsel 800 miljoen euro opleveren, misschien zelfs 1 miljard.

Nieuwe studenten krijgen er vanaf september 2015 mee te maken. Dat geldt ook voor nieuwe masterstudenten, die nu misschien al aan hun bacheloropleiding zijn begonnen.

Geen tegemoetkoming
Er komt voorlopig geen tegemoetkoming voor tweejarige masters. Critici vrezen dat technische masteropleidingen daardoor minder populair zullen worden (want duurder dan eenjarige masters), maar de partijen zeggen slechts dat er een ‘verkenning’ komt naar tegemoetkoming.

Hogere aanvullende beurs
Om de pijn te verzachten wordt de aanvullende beurs iets hoger. Als hun ouders minder dan 46.000 euro verdienen, krijgen studenten zo’n aanvullende beurs. Als de ouders minder dan 30.000 euro verdienen, is die beurs 365 euro (ruim 100 euro meer dan nu), daarboven wordt het minder.

Ov-studentenkaart blijft
De ov-studentenkaart blijft behouden en komt ook voor mbo’ers beschikbaar. In overleg met de onderwijsinstellingen wil minister Bussemaker ervoor zorgen dat studenten meer buiten de spits gaan reizen. Dat zou de kosten kunnen drukken en de opbrengst daarvan komen volgens minister Bussemaker weer ten goede aan het onderwijs, zei ze zojuist tegen de verzamelde journalisten.

Bijverdiengrens verdwijnt
Verder verdwijnt de bijverdiengrens. Studenten mogen met hun bijbaan of eigen onderneming verdienen wat ze willen. Ze hoeven hun ov-kaart of aanvullende beurs niet terug te betalen als ze boven de grens uitkomen.

Meer contacturen
Het geld moet uiteindelijk in het onderwijs terechtkomen. Hoe lang dat gaat duren, is vooralsnog onduidelijk. Wel gaan hogescholen en universiteiten de komende jaren 200 miljoen euro ‘voorfinancieren’, aldus een verklaring. De partijen denken niet alleen aan meer contacturen, maar ook aan innovatie in online onderwijs, beloning van wetenschappers voor goede colleges, meer internationalisering en excellentietrajecten.

Budget hoger onderwijs 20 procent hoger
Verder krijgen studenten en docenten instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting van onderwijsinstellingen. Zo krijgen ze meer invloed op de besteding van het geld. De partijen benadrukken dat de overheid nog altijd veel bijdraagt aan het hoger onderwijs. Het totale budget voor het hoger onderwijs zou straks 20 procent hoger liggen dan nu.

Punt. Of had jij nog wat?

Barrie Butser

Ik vind deze maatregel meer dan terecht. Zit nu in mijn laatste jaar. Ik heb altijd krom moeten liggen om mijn studie te betalen maar ga hem afronden zonder studieschuld. Studenten moeten gewoon werken voor de poen en niet alles met stufi betalen!!

2014-06-02 17:07:33

@L

Het 'lijkt' alsof het een vooruitgang is voor thuiswonend met maximale aanvullende beurs, maar dat is waarschijnlijk een truc van OCW: in het genoemde bedrag is ook al de collegegeldverhoging van 22 euro per jaar meegenomen!

2014-06-02 13:00:07

Lars

Nivelleren is een feestje, althans als het je uitkomt.

2014-06-02 03:12:28

Robert

Succes met het krijgen van een hypotheek, L. Dit geintje gaat als een molensteen om onze nek hangen.

2014-06-02 01:25:06

L.

Als je ouders niet veel verdienen, ga je er zelfs op vooruit! (Basisbeurs NU + Aanvullende beurs NU is samen minder dan alleen de aanvullende beurs STRAKS) Ook het recht op OV blijf je houden. Ook de afbetaaltermijn wordt minstens 2x zolang!

2014-05-31 16:25:04

Bas van der Voort

D66,De zogenaamde onderwijspartij maakt zich ongeloofwaardig door duizenden studenten de toegang tot het Hoger Onderwijs te ontzeggen. En de 'sociale' partijen GroenLinks & PvdA werken mee aan de afbraak. Wie rijk is mag slim zijn? Doe effe sociaal!

2014-05-28 17:52:47

Meer lezen?