Terug naar overzicht

LinkedIn: je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen

Als je na je afstuderen nog moet beginnen met bouwen aan een online cv op LinkedIn, dan ben je te laat. Doe het vandaag nog!

Het lijkt nog zo ver weg: dat diploma en het moment dat je op zoek moet naar een baan. Waarom zou je dan nu al een LinkedIn-account aanmaken? Toch kun je maar beter zorgen dat je voorbereid bent. Nu heb je tijd om je profiel op de juiste manier in te vullen en je netwerk op te bouwen. Waar moet je op letten?

Checklist
Vier miljoen Nederlanders zitten op LinkedIn. Daar zitten vast bekenden tussen. Sinds vorig jaar mag je al een account aanmaken als je zestien bent, dus je kunt meteen aan de slag. De LinkedIn Profile Checklist voor studenten legt je in twaalf stappen uit hoe je dat doet. Begin met het kiezen van een representatieve foto. Die moet duidelijk zijn, je moet er netjes op staan en in de camera kijken. Geen vakantiefoto in bikini of met zonnebril!

Wat wil je bereiken?
Schrijf als ‘Headline’ niet alleen op waar je je mee bezig houdt, maar ook wat je nog wil bereiken. De samenvatting is bedoeld om te beschrijven wat je studeert, wat jou motiveert en wat je ambities zijn. Hou het vooral kort. Zet je werkervaring er zeker bij. Ook al zijn het ‘maar’ bijbaantjes en stages. Andere taken die je hebt vervuld, bij een sportclub, schoolkrant, studentenraad of -vereniging, zijn ook de moeite waard om te vermelden. Is een werkgever of opdrachtgever tevreden over je? Vraag dan om een aanbeveling op LinkedIn.

Advies van werkgever
Een van de Avansstudenten die al voor zijn afstuderen een account heeft aangemaakt is Teun van der Leeuw, vierdejaarsstudent Bedrijfskunde MER in Breda. Hij zit al een aantal jaar op LinkedIn. ‘Op advies van mijn oude werkgever KPN ben ik ermee begonnen, maar sinds mijn stage in Nieuw-Zeeland vorig jaar maak ik er meer gebruik van.’ Dat is vooral met het oog op de toekomst. Teun hoopt volgend jaar februari afgestudeerd te zijn. ‘Ik heb via LinkedIn al verschillende mensen gesproken over de master bestuurskunde die ik wil gaan doen na mijn huidige studie.’ Ondertussen hoopt hij zijn netwerk verder uit te breiden. ‘Het liefst met mensen die een groot netwerk hebben in het bedrijfsleven.’

Afstudeeropdracht

Ook Steven Thuis, vierdejaarsstudent Bouwkunde in Den Bosch, is actief op LinkedIn. ‘Ik heb sinds kort een LinkedIn-account. Dat gebruik ik vooral om mijn afstudeerbedrijf CyBe, een eenmansbedrijf, in de publiciteit te krijgen. Mijn afstudeeropdracht heeft te maken met het 3D printen van betonwanden en mijn begeleider gaf aan dat er via social media van alles te vinden is over mijn afstudeeropdracht. Mede door mijn LinkedIn-account ben ik goed op de hoogte van wat er speelt in die wereld. Ook ben ik in contact gekomen met personen die mij wellicht kunnen helpen met mijn afstudeeropdracht.’

Digitaal cv
Ook Steven denkt al aan de tijd na zijn afstuderen. ‘Mijn profiel is natuurlijk ook een digitaal cv waarmee ik mijn kansen op de arbeidsmarkt denk te kunnen vergroten. Na mijn afstuderen wil ik verdergaan in deze branche; LinkedIn zou mij een baan kunnen opleveren.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?