Terug naar overzicht

Avans afstudeerprijs: invloed van internet op onze hersenen

Internet is overal om ons heen en daar komt steeds meer weerstand tegen. Ook Jacklyn Cornelisse, afgestudeerd aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost, raakte geïrriteerd door de continue prikkels die zij overal om zich heen voelde. Ze deed onderzoek naar de invloed van internet op onze hersenen en levens.

Jacklyn: ‘Ik was heel negatief over internet, omdat iedereen er de hele dag mee bezig is. Ik had ook verwacht dat ik met mijn onderzoek zou bewijzen dat internet slecht is. Dat is niet waar. Ik ben het gaan zien als iets heel moois, alhoewel ik nu niet denk dat het internet perfect is. Het is een grote bron van informatie, waar wij allemaal aan meewerken.’

Jacklyn studeerde af op de kunstacademie en maakte daarom voor haar afstuderen verschillende experimentele beelden, die op haar website te zien zijn. Daarnaast schreef ze een essay. ‘Ik vond het belangrijk om naast mijn beeldmateriaal het verhaal ook schriftelijk duidelijk te maken.’

Continu afgeleid
Een tijdje was de netafgestudeerde heel bewust bezig met het gebruik van internet. ‘Ik zorgde dat ik mijn tijd zorgvuldig besteedde op de computer en niet alleen maar aan het facebooken was. Uit mijn onderzoek is gebleken dat mensen snel verdwaald raken in het netwerk van foto’s, filmpjes en websites. Je bent continu afgeleid.’

‘Ik heb mijn essay online gezet, omdat ik wil laten zien wat een spinnenweb het internet is. Eigenlijk is mijn essay het internet in het klein. Je kunt er namelijk van alles lezen en foto’s en filmpjes bekijken en doorklikken naar informatie op andere websites. Voor je het weet ben je een half uur verder.’

Had ik maar…
De slotzin van Jacklyns essay zegt genoeg. ‘Ik denk niet dat iemand op zijn sterfbed ooit dacht: jeetje, had ik maar meer tijd met mijn computer doorgebracht.’ En dat is precies wat Jacklyn met haar essay wil zeggen. ‘Internet was een hulpmiddel dat wij hebben aangegrepen om ons leven gemakkelijker te maken. We moeten een evenwicht vinden tussen gemak en veiligheid en ons niet verliezen in de verleidelijke dieptes van het internet.’

De student is op dit moment bezig met de master Photography aan AKV|St. Joost en vertrekt deze week naar Wit-Rusland voor een fotoproject.

Avans afstudeerprijs
Jacklyn is met haar onderzoek genomineerd voor de Avans afstudeerprijs 2014, de prijs voor het beste afstudeeronderzoek gedaan door een Avansstudent. Die wordt op 15 december uitgereikt in Den Bosch. De winnaar krijgt 1.500 euro.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?