Terug naar overzicht

Avans afstudeerprijs: prijsstijgingen vaststellen

Hoe zorg je dat je prijsstijgingen indekt? Chantal van Zundert en Michelle van Ostaijen, afgestudeerd bij Bedrijfseconomie in Breda, onderzochten voor hun afstudeerscriptie de inkoop van grondstoffen binnen de productieonderneming Perfetti van Melle Benelux B.V..

Chantal van Zundert: ‘Het is natuurlijk niet wenselijk als de inkoopprijs van grondstoffen binnen het jaar vaak wisselt. Om dit te voorkomen kunnen er een aantal financiële instrumenten ingezet worden, waarmee deze prijs “vastgezet” kan worden. Het is behoorlijk lastig om te bepalen wanneer welk instrument het beste ingezet kan worden, omdat er veel informatie en theorie over beschikbaar is die elkaar tegenspreken.’

Meerwaarde
Michelle en Chantal besloten marktonderzoek te doen bij grote, vergelijkbare bedrijven als ABN AMRO, Heineken en Unilever. Chantal: ‘Daar kwamen interessante stellingen uit voort en een grote meerwaarde op ons onderzoek.’ Daarnaast keken de studenten Bedrijfseconomie ook hoe de inkooprapportage geprofessionaliseerd kon worden. ‘Een goede inkooprapportage bevat informatie die bruikbaar is voor een afdekinstrument.’

Nog niet geschikt
‘We zijn de inkooprapportage en de externe informatie met behulp van het computerprogramma Tableau gaan ombouwen tot één visueel, dynamisch geheel. Wat betreft het afdekken van prijsrisico’s wees het marktonderzoek onder andere uit dat het inzetten van instrumenten pas geld oplevert, wanneer de inkoop gecentraliseerd is en wanneer een bedrijf personeel heeft dat de grondstofmarkten nauwlettend in de gaten houdt. Onze conclusie is dat Perfetti van Melle nog niet klaar is voor het indekken van grondstofprijzen met behulp van professionele instrumenten. De organisatie zou dan tijd investeren, maar nog niets verdienen.’

Perfetti van Melle heeft de vernieuwde inkooprapportage van Chantal en Michelle inmiddels in gebruik en brengt hiermee de grondstofmarkten al globaal in kaart.

Avans afstudeerprijs
Chantal en Michelle zijn met hun onderzoek genomineerd voor de Avans afstudeerprijs 2014, de prijs voor het beste afstudeeronderzoek gedaan door een Avansstudent. Die wordt op 15 december uitgereikt in Den Bosch. De winnaar krijgt 1.500 euro.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?