Terug naar overzicht

Afscheid van Avans vanwege succes in het buitenland

Het gaat goed met Paul Veroude de kunstenaar. Zijn werk is zeer gewild. Het afgelopen jaar heeft hij onder meer gewerkt in China, het Midden-Oosten en Parijs. Hij heeft het zo druk dat hij zich gedwongen zag om afscheid te nemen van zijn werk bij de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost.

Veroude maakt grote kunstwerken. Hij is bekend geworden met zijn ‘Suspended View’; auto’s die hij helemaal demonteert en ophangt. Dat is ooit begonnen met een Formule 1 wagen van Michael Schumacher en daarna is het snel gegaan. De afgelopen jaren is Veroude amper in Nederland geweest. Vooral in China is hij erg populair en heeft hij veel opdrachten. Leuk, maar het ging wel ten koste van zijn werk bij Avans. ‘Ik moest echt een keuze gaan maken. Jammer genoeg. Het werken met studenten is me altijd erg dierbaar geweest. Samen dingen creëren en studenten iets bijbrengen.’ Een maand na zijn afstuderen startte hij bij de AKV|St. Joost als medewerker. ‘Docenten waren kennelijk gecharmeerd van mij.’

Dichtbij de student
Naast zijn werk bij St. Joost heeft Veroude zich ook altijd ingezet in verschillende Avansbrede organen zoals de Avans Medezeggenschapsraad. ‘Daar heb ik enorm veel plezier aan beleefd. Ik was destijds betrokken bij het schetsen van een nieuwe visie op het onderwijs. Dat was ten tijde van de fusie tot Avans. Veel van wat toen geschetst is, draagt nu bij aan het succes van de hogeschool. Dichtbij de student staan is daar het belangrijkste onderdeel van. Dat is en blijft belangrijk.’

Ook persoonlijk heeft Veroude veel gehad aan zijn deelname aan verschillende bestuurscommissies en raden. ‘Je leert de andere kant van een grote organisatie kennen. Daar heb je als kunstenaar ook veel aan als je in opdracht van grote bedrijven zoals General Motors moet werken. Je wordt niet zenuwachtig als de Raad van Bestuur je wilt spreken en snapt via welke lijn beslissingen genomen worden.’

Modeshow
Een bijzondere opdracht afgelopen jaar kreeg Veroude van modehuis Givenchy. Voor hun fashionshow ontleedde hij een vliegtuig. Dat vormde het decor voor de modellen.

In de loop van het jaar zal Veroude officieel afscheid nemen van zijn collega’s bij de kunstacademie. ‘Maar ik heb door de jaren heen met zeker vierhonderd Avanscollega’s samengewerkt. Die wil ik bij deze bedanken voor de fijne tijd.’

Punt. Of had jij nog wat?

Hans Bekema

Ik gun het Paul van harte dat zijn werk een succes is. Afscheid nemen is altijd een moeilijke keuze, ten minste als je keus hebt. Afscheid nemen van Sint Joost is heel erg moeilijk. Maar je hebt het gedaan. Wens je veel succes toe.

2015-01-06 15:13:30

Meer lezen?