Terug naar overzicht

Hbo wil slechte rekenaars weigeren

Scholieren die de landelijke rekentoets niet halen, hebben bij sommige hbo-opleidingen niets te zoeken. Dat schrijft de Vereniging Hogescholen aan de Tweede Kamer.

In 2016 moeten alle eindexamenkandidaten een landelijke rekentoets halen om te slagen. Maar scholieren met ernstige rekenproblemen mogen een aparte toets maken, de zogeheten ER-toets. Halen ze die, dan kunnen ze gewoon doorstromen naar het hoger onderwijs.

Verpleegkunde en techniek
Onterecht, schrijft de Vereniging Hogescholen aan de Tweede Kamer. Sommige opleidingen zouden zwakke rekenaars moeten kunnen weigeren. Voor de pabo’s overweegt het ministerie van Onderwijs dat al, maar de vereniging denkt ook aan de opleiding verpleegkunde en technische opleidingen.

De rekentoets is ooit bedacht om het rekenniveau van scholieren op te krikken na klachten van het hoger onderwijs over studenten die de simpelste sommetjes niet konden oplossen. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs besloot onlangs dat de toets in 2016 voor het eerst een voorwaarde is voor het behalen van een diploma. Scholieren worden nog even gematst: tot 2020 worden de sommetjes steeds moeilijker.

Punt. Of had jij nog wat?

Sophie

De een is goed in rekenen, de ander goed in taal. Iedereen moet de kans krijgen zijn of haar talent te ontplooien ongeacht eventuele zwake plekken in andere vakgebieden.

2015-03-19 22:06:18

Otji

Als je niet eens fatsoenlijk kan rekenen,kies dan aub geen technische vak en kies een vak waar je niet hoeft te rekenen

2015-03-18 17:54:30

@ sanne

Het wordt nu tijd dat mensen nu ook nog iets moeten kunnen qua rekenen of wiskunde. Het is namelijk zeer oneerlijk voor technische mensen dat er 4 verschillende niveaus wiskunde zijn, terwijl je niet kan kiezen voor "makkelijk" Nederlands of Engels.

2015-01-23 21:11:03

@ Sanne

Wat een onzin dat je tegenwoordig ook per se een voldoende moet hebben voor Nederlands en Engels. Als je een technische studie doet heb je gewoon spellingscontrole en hoef je niet te weten wat een tautologie of een chiasme is.

2015-01-23 21:09:00

Sanne

Mijn zusje heeft nog het geluk gehad dat ze wiskunde kon laten vallen en dat ze die rekentoets niet hoefde te maken om te slagen. Ik vind het zo onzinnig dat iedereen maar moet kunnen rekenen tegenwoordig. Discriminatie is het eigenlijk.

2015-01-23 17:06:14

Sanne

Wat nou onterecht? Waarom zouden mensen met rekenproblemen iets in de techniek of verpleegkunde gaan doen? Mijn zusje met dyscalculie doet nu een opleiding waar ze nul komma niks van rekenen/wiskunde hoeft te snappen.

2015-01-23 17:01:41

Meer lezen?