Terug naar overzicht

Kleuters krijgen gratis Engelse boeken van docent ASIS

Gratis een boekenplank vol Engelse kinderboeken krijgen. Tatia Gruenbaum, docent bij de Avans School of International Studies (ASIS), maakt het mogelijk voor basisscholen in Nederland door gratis boekenpakketten te verstrekken met het project Books in a Box.

Sinds 2014 steunt ASIS het project: The Little English Library. In de Montessorischool in Breda is een bibliotheek ingericht met Engelse kinderboeken. Basisscholen vanuit de omgeving Breda kunnen hier de Engelstalige boeken lenen. De Britse Tatia Gruenbaum begon met dit initiatief nadat ze voor haar kinderen moeilijk aan engelstalige boeken kon komen.

De kleine Engelse bibliotheek
Gruenbaum: ‘Ik hoorde om me heen vaak de vraag naar Engelstalige boeken. Om iedere keer boeken te kopen, is vrij duur. Ik vroeg me af of ik daar iets mee kon. Daarom begon ik met The Little English Library.’ Van over de hele wereld kreeg Gruenbaum kinderboeken opgestuurd. ‘Er staan nu zo’n tweeduizend boeken in de bieb en nog steeds krijg ik ladingen vol met boeken. Daarom ben ik nu met Books in a Box begonnen.’

Blij met initiatief
Sinds februari kunnen scholen bij Gruenbaum een boekenpakket aanvragen. De docent selecteert dan vijftig boeken die de school mag houden, zodat ze over hun eigen Engelstalige boeken beschikken. ‘Ouders zijn erg blij met dit initiatief. Vaak krijgen kinderen pas in groep zeven of acht Engelse les. Nu kunnen ze al eerder beginnen met lezen. De boeken die ik opstuur zijn in de leeftijdscategorie nul tot veertien jaar. Veel kinderen zijn ook al gevorderd in de Engelse taal door de computerspelletjes die ze spelen. Nu kunnen ze zich op jonge leeftijd al verder ontwikkelen.’

Samenwerken
Al vijf basisscholen in Ulvenhout, Rijen, Ginneken, Teteringen en Barendrecht hebben hun eigen Books in a Box gekregen. Gruenbaum is blij met dat resultaat. ‘Ik hoop dat we nog veel meer scholen blij kunnen maken met de boekenpakketten.’ Ook hoopt de docent dat ze in de toekomst met academies binnen Avans kan samenwerken. ‘Ik zou graag met bijvoorbeeld de Pabo kijken wat de mogelijkheden zijn.’

Punt. Of had jij nog wat?

Nienke Bodrij

Beste Tatia, Wellicht kunt u ons helpen? Ik ben op zoek naar Engelstalige leesboekjes voor een school in Gambia. Zie onze website: www.dewereldvoorkinderen.nl. groet Nienke

2016-06-29 21:23:59

tineke

Hallo, Ik vroeg me af of u ook een boekenpakket afgeeft aan een stichting? Een vriend van me is eigenaar van de stichting www.girlsempowerment.nl/nl en eind november wordt er een schooltje geopend. Ze zijn dus nu op zoek naar engelse boeken

2016-05-07 19:46:24

Annemieke Roozeboom-de Jonge

Als ik belangstelling heb voor Books in a Box , hoe kan ik dat dan bestellen?

2016-02-09 13:30:46

Jeanne van Tulder

Ik heb heel geinteresseerd het artikel in Schooljournaal gelezen en vroeg me af: Wij zijn bezig met het maken van een zogenaamd dBos (de bib. op school). Zu dit een kans zijn om ook Engelse kinderboeken aan te bieden aan onze kinderen (BS)

2015-04-27 15:19:37

Meer lezen?