Terug naar overzicht

Performance art in Nederland steeds populairder

PerformanceKunst - max
Zand wegnemen totdat er gispen takken worden onthuld en het verwijderen van schubben van een vis zijn vormen van performance art. Lars Reen en Imke Zeinstra, studenten aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving| St.Joost, merkten dat er steeds meer aandacht voor deze vorm van kunst is en besloten een platform voor performers aan te bieden.  

Performance art is een beeldende kunst waarbij dans wordt gecombineerd met toneel, muziek en zang. Er is geen vaste vorm voor. Elke performer heeft zijn eigen stijl wat zorgt voor diversiteit in deze vorm van kunst. Performance art is al groot in andere landen en begint nu ook groter te worden in Nederland. Lars en Imke riepen het performance art-evenement Experience in het leven. Het evenement heeft als doel om performers samen te brengen.

Experience
Imke: ‘Vanuit school moesten we een podium creëren voor ons eigen werk. Lars merkte dat hij behoefte had aan een podium voor performers. Hij kwam met het idee om Experience op te richten. Ik vond dit een goed initiatief, daarom besloot ik om mee te doen. Daarna kwamen steeds meer performers die de kunst graag met elkaar wilde delen. Deze maand wordt al weer het tiende evenement gehouden.’

‘Ik merk dat performance art steeds populairder wordt. Ik had eerst het gevoel dat Nederland achter bleef met de performance kunst. Het komt denk ik overwaaien vanuit andere landen. In Finland is het bijvoorbeeld razend populair,’ aldus Imke.

Succes
Het tweetal is bezig om de kunstvorm onder de aandacht te brengen bij verschillende instellingen waar zij eventueel kunnen optreden. In het afgelopen jaar zijn ze erg succesvol geworden.
Imke: ‘We willen niet echt specifiek een boodschap over brengen met onze evenementen. We willen vooral dat het groeit in Nederland en performers met elkaar in contact brengen. Eén van onze doelen is daarom een podium bieden voor performers en het uitbreiden van het netwerk en met succes.’

Het maandelijks terugkerende evenement is zó populair geworden dat de studenten keuzes moeten maken. Ze krijgen voorstellen ingestuurd van performers en moeten daaruit een selectie maken. Imke richt zich meer op dans, theater en beeldende kunst. Lars heeft een voorkeur voor theater en beeldende kunst.  De studenten zoeken naar welke performer het geschiktste is voor het evenement en locatie. Imke: ‘Doordat we op verschillende plaatsen optreden met verschillende performers krijg je steeds een andere voorstelling te zien.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?