Terug naar overzicht

Studeren met kanker, hoe gaat dat?

Studenten met kanker lopen in hun studie tegen allerlei problemen aan: van docenten die zich geen houding weten te geven tot studiepunten die na verloop van tijd vervallen.

‘We horen allerlei verhalen van studenten met kanker’, vertelt projectleider Marlijn Caspers van Levenmetkanker, een samenwerkingsverband van 21 patiëntenorganisaties. De organisatie heeft nu een vragenlijst online gezet om de studieproblemen in beeld te krijgen.

Eenzaam
‘Kanker is weliswaar geen taboe meer, maar decanen en docenten vinden het soms zó erg dat ze zich geen houding weten te geven’, aldus Caspers. ‘Studenten voelen zich soms erg eenzaam. Maar we hebben ook gehoord dat studiepunten vervallen omdat studenten door hun ziekte vertraging hebben opgelopen.’

Scholingsprogramma
Ernstig zieke studenten zijn afhankelijk van de goede wil van hun hogeschool of universiteit. Bij de ene instelling kunnen kankerpatiënten hun studiepunten kwijtraken, terwijl een andere ze tegemoet komt. Caspers: ‘Mocht er iets mis zijn met de wet- en regelgeving, dan willen we daar natuurlijk iets aan doen. Maar we denken nu vooral aan een scholingsprogramma voor studentendecanen of andere vertrouwenspersonen. In het bedrijfsleven hebben we dat al, maar niet in het onderwijs.’

Punt. Of had jij nog wat?

Femke

Ook als partner van iemand met kanker loop je flinke vertraging op.. Wat ik binnen avans fijn vond/vind is dat de leraren opzich wel meedenken.. Mocht vaak de lessen van andere klassen bijwonen en veel zelfstandig doen.. decaan was een ander verhaal.

2015-05-15 17:08:25

Meer lezen?