Terug naar overzicht

Kritiek op ‘bizarre’ uitspraken Busssemaker

Het was een bizarre uitspraak, ze heeft het bont gemaakt, ze zou sorry moeten zeggen. De Tweede Kamer haalde gisteren hard uit naar minister Bussemaker, maar zij wimpelde de kritiek weg.

‘Wat mij stoort, is dat iedereen alleen maar hogerop wil’, zei minister Bussemaker zaterdag in de Volkskrant. Vwo’ers hoeven niet allemaal naar de universiteit en voor sommige jongeren is een mbo-diploma misschien ook goed genoeg. ‘Het is belangrijker om de juiste student op de juiste plek te krijgen.’

Studenten helpen in plaats van tegengaan
‘Een bizarre uitspraak van een minister die studenten zou moeten aansporen en ondersteunen in hun streven om het beste uit hun talenten te halen’, stelde Paul van Meenen (D66) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. ‘Zij zou die studenten moeten helpen in plaats van tegengaan.’

‘We hebben het hier toch over de minister van Onderwijs, die de mensen zou moeten aanjagen om zich verder te ontwikkelen?’, sneerde Michel Rog van het CDA. ‘Is de minister nu bezig om te bevorderen dat er minder mensen gaan studeren?’

Sorry?
Ook regeringspartij VVD ergerde zich. Kamerlid Pieter Duisenberg: ‘Is zij het niet met mij eens dat zij gewoon kan zeggen: “Sorry, leerlingen van Nederland, het was een onhandige uitspraak die ik niet had moeten doen. Het gaat gewoon om ambitie en om alles uit jezelf halen”?’

Maar Bussemaker gaf geen krimp. De Kamerleden zouden haar uitspraken niet uit hun context moeten halen, antwoordde ze. Ze verwachtte van aankomend studenten en van Kamerleden ‘dat zij behalve een aanhef op de voorpagina het hele artikel lezen’.

Statusniveau
Want het ging haar om de vraag in welk onderwijs leerlingen en studenten het best tot hun recht komen. ‘Ik vind het belangrijker dat iedere student op de juist plek komt dan dat er wordt gekozen voor het hoogste statusniveau’, legde ze aan de Kamerleden uit.

Maar moet je dan de ambities van jongeren afzwakken, vroeg de Tweede Kamer zich af. Bussemaker: ‘Het moet gaan om de kwaliteit en om het volgen van het onderwijs dat past bij een leerling of een student.’ Daarin valt nog veel verbeteren, meende ze, ‘ook gezien het aantal studenten dat in het eerste jaar uitvalt en niet meer terugkomt’.

Punt. Of had jij nog wat?

alf

Eindelijk iemand die hier over z,n mond open trekt,...na haar VWO en universitaire studie,s vind ik het geweldig dat Jet straks de verzorging in gaat..daar zijn hard mensen nodig.....en meteen weer zo,n top functie..ach nergens voor nodig..het jet

2015-06-11 08:38:02

Meer lezen?