Terug naar overzicht

Waar blijven die investeringen in het hoger onderwijs?

Kamerleden schrikken van het nieuws dat er vooralsnog weinig terechtkomt van de aangekondigde investeringen in het hoger onderwijs. Ze eisen opheldering van de minister.

Om voldoende steun te krijgen voor het nieuwe leenstelsel, sprak minister Bussemaker met universiteiten en hogescholen af dat zij tot 2018 uit eigen zak tweehonderd miljoen euro per jaar zouden uitgeven om het onderwijs snel te verbeteren. Maar daar komt weinig van terecht, bleek vandaag uit een inventarisatie van het Hoger Onderwijs Persbureau.

Geschrokken
‘Ik ben ervan geschrokken dat sommige bestuurders nog steeds maar wat om zich heen kijken’, reageert Mohammed Mohandis van regeringspartij PvdA. Hij gaat Kamervragen stellen aan minister Bussemaker van Onderwijs, kondigt hij aan. ‘Ik wil dat het hoger onderwijs de afspraak over die voorinvesteringen serieus neemt. Want laat ik heel helder zijn: die zouden er komen.’

Nog erger vindt hij het dat de medezeggenschap niet overal mee mag praten over de besteding van het geld. ‘Ik had daar al signalen van, en die zie ik nu bevestigd. Dat kan gewoon niet. Het extra geld is niet bedoeld als vrijbrief voor bestuurders. Als ik nu hoor dat ze nog steeds met de medezeggenschap aan het steggelen zijn denk ik: komt op jongens, aan het werk.’

Onaanvaardbaar
Mohandis is niet de enige die zich zorgen maakt. D66-Kamerlid Paul van Meenen, voor wie meer investeringen in het hoger onderwijs voorwaarde was voor steun aan het studievoorschot, vindt het ‘onaanvaardbaar’ dat de medezeggenschap op plekken genegeerd wordt. ‘Datzelfde geldt voor het niet nakomen van de belofte extra te investeren in de kwaliteit van onderwijs’, aldus Van Meenen. ‘Minister Bussemaker moet de betreffende universiteiten en hogescholen hierop onmiddellijk aanspreken.’

De partijen die tegen afschaffing van de basisbeurs waren, zien hun vrees dat er niets terechtkomt van extra investeringen bevestigd. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk zijn ‘studenten blij gemaakt met een dooie mus. Er is helemaal geen extra geld. Het leenstelsel was al een onzalig plan, maar nu blijken studenten ook nog belazerd te zijn.’ Hij wil de minister dinsdag aan de tand voelen in het wekelijkse vragenuur.

Rad voor ogen gedraaid
‘De Kamer en de studenten is een rad voor ogen gedraaid’, zegt ook Michel Rog van het CDA. ‘De Vereniging Hogescholen en de VSNU hebben beloofd dat de sector extra zou gaan investeren, maar individuele instellingen voelen zich daar kennelijk niet aan gebonden.’

De reactie van de Vereniging Hogescholen noemt hij ‘wel heel makkelijk en niet getuigend van een groot verantwoordelijkheidsgevoel’. Die liet gisteren weten dat ze zich volstrekt niet herkent in het beeld dat wordt geschetst. Ook Rog kondigt Kamervragen aan.

Avans
Overigens gaat Avans de komende jaren wel meer geld investeren in het onderwijs. Meer daarover kun je lezen in Punt 9, dat nummer ligt vanaf aanstaande donderdag overal in de bakken.

Punt. Of had jij nog wat?

Bob

Mohandis (PvdA) en Van Meenen (D66) stemden voor afschaffing basisbeurs en hebben nu krokodillentranen, of hebben gewoon een slecht geheugen voor alles wat ze niet wilden horen van tegenstanders. Wie gelooft die politici nog?

2015-06-13 18:43:38

Meer lezen?