Terug naar overzicht

Student nodigt publiek uit bij afstudeergesprek

De komende weken zijn spannende weken voor studenten in hun laatste jaar. Presentaties worden gehouden, punten gegeven en er wordt beslist: geslaagd of niet? Malou van Doormaal, vierdejaarsstudent aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost, maakte haar afstuderen nog nét even wat spannender door haar eindexamengesprek openbaar te maken voor publiek.

In de collegezaal bij AKV|St.Joost in Den Bosch zijn al zo’n twintig geïnteresseerden, die in spanning afwachten op de afstudeerpresentatie van Malou. Zelf is de student wel een beetje zenuwachtig. “Het is altijd spannend om je werk te presenteren, maar eigenlijk heb ik er vooral heel veel zin in.’

Dit is een interventie
De student wilde een interventie binnen het afstuderen houden. Ze is niet van de schilderijen of de sculpturen, maar wil juist de situatie zelf bevragen en present stellen. Malou: ‘Ik wilde niet alleen beoordeeld worden door de eindexamencommissie van Avans. Ik vind het ook belangrijk dat de buitenwereld en het werkveld denkt dat ik er klaar voor ben. Dat is de plek waarin mijn werk moet gaan functioneren.’

Malou besloot daarom een aantal belangrijke kunstenaars te vragen haar te beoordelen en een poll op haar website te zetten, waarin ze vraagt of mensen aan willen geven of het werk genoeg kwaliteit heeft om te slagen. Ook zette de student een vacature online voor een ‘vertegenwoordiger van iedereen en niemand’ op culturele-vacatures.nl. Tot haar verrassing kreeg ze daar zeventien reacties op. De kunstenaars bleven echter stil.

Commissies
‘Ik vond het toch wel heel bijzonder dat er zoveel mensen op mijn vacature reageerden. Daar wilde ik iets mee doen.’ De kunststudent besloot daarom vier commissies op te zetten, die zich los van elkaar over haar werk zouden buigen om tot een oordeel te komen. ‘Ik had mezelf verboden om bij die gesprekken aanwezig te zijn. Zo kon het vooral over het werk zelf gaan, niet over het verhaal wat ik erbij vertel.’

Malous portfoliowebsite is bijzonder. Wie naar de link iwbdjdyatmvezdmnekzawvb.com gaat, krijgt eerst een pop-up scherm te zien met de vraag een oordeel te geven over haar werk. Geslaagd of niet? De website heeft openingstijden, maar wie de site op het juiste moment bezoekt, vindt oud werk van de AKV-er en werk dat ze graag nog wil uitwerken. Zoals een oproep voor schelpen om die deze zomer terug naar de zee te brengen (Op locatie Den Bosch kun je ze voor haar verzamelen).

Openingstijden Malou

Vrijwillig jaar over doen?
Tijdens haar presentatie leest Malou de uitslagen van de commissies voor. Dat doet ze met humor en zonder zelfcensuur. Ook de negatieve punten benadrukt ze. Daar kan de examencommissie wel om lachen. Al zijn ze wel kritisch. ‘Als de commissies hadden gezegd dat je er niet klaar voor was, had je dan vrijwillig je laatste jaar opnieuw gedaan?’ Malou heeft haar antwoord al klaar: ‘Ik ben gevleid door de adviezen van de commissies, maar ik laat me er niet door leiden. Ik ben vooral blij met de waardevolle kritieken en de participatie.’

En de uitslag is…
Het laatste gesprek met de examencommissie wordt wel achter gesloten deuren gevoerd. Malou heeft te horen gekregen dat positief is beoordeeld (pas deze week mag het officieel gemaakt worden). Alhoewel ze het spannend vond, is ze erg tevreden. ‘Het is een moment geweest waarop heel het proces samenkwam. Het is fantastisch om zo’n project op deze manier af te sluiten.’

Malou is een van de genomineerden voor de Lucasprijs.

Punt. Of had jij nog wat?

Giedus Vlinderhart

Ach, wat had ik u graag beoordeeld. Dat Lucas u moge prijzen!

2015-07-24 14:20:26

Neil

Nog net geen water naar de zee dragen ..... niet erg duurzaam.

2015-07-02 16:29:17

Meer lezen?