Terug naar overzicht

Doorreizen met ov-studentenkaart: 300 euro boete per maand

Zestigduizend oud-studenten moesten vorig jaar een boete betalen omdat ze hun studentenreisrecht niet op tijd hadden stopgezet. Het kabinet gaat deze boete verhogen van 194 euro naar 300 euro per maand.

Sommige oud-studenten zetten zelfs na een half jaar hun studentenreisrecht nog niet stop, ook al krijgen ze brieven en aanmaningen. Het gaat om twaalf- tot vijftienduizend oud-studenten.

Boete is te laag
De boete is voor hen te laag, meent het kabinet. Wie regelmatig lange afstanden met het openbaar vervoer reist, zou goedkoper uit zijn met de boete dan met een gewone ov-kaart. De verhoging zou daar een einde aan maken.

D66 heeft vragen gesteld en wil de berekening wel eens zien: voor wie is het dan goedkoper om die boetes te betalen? En weten die oud-studenten eigenlijk wel dat hun reisrecht vervallen is? De fractie oppert dat de regering de boete ook geleidelijk kan verhogen, ‘bijvoorbeeld na de tweede maand na het verloop van het reisrecht’.

Miljoenen euro’s
Elk jaar vergeten tienduizenden studenten hun ov-reisrecht stop te zetten. De boetes lopen in de miljoenen. Het ‘studentenreisproduct’ verdwijnt niet automatisch van de ov-chipkaart als studenten er geen recht meer op hebben. Ze moeten het er zelf vanaf halen.

Punt. Of had jij nog wat?

Piet

Helemaal eens Denise. Al die administratieve rompslomp van de overheid is echt belachelijk. Net zoals bij studiefinanciering, uitwonende beurs, ov-vergoeding, Erasmusbeurs. Kan dit niet anders worden geregeld in dit digitale tijdperk?

2015-11-27 13:29:32

Denise

Belachelijk! Ik was het gewoon vergeten en dat heeft me inderdaad bizar veel geld gekost. Ik heb er niet 1 keer mee gereisd!! Ze kunnen toch makkelijk terug zien of er misbruik van gemaakt wordt of niet??

2015-11-27 12:41:57

Meer lezen?