Terug naar overzicht

Avansstudent werkt 6 jaar aan debuutroman

Kleermakerszit is de debuutroman van Layla Alizadah, student International Business and Management Studies is Breda. Een aangrijpend verhaal over lotsbestemming en verantwoordelijkheid.

Kleermakerszit vertelt het verhaal van de zeventienjarige Lucy. Na de dood van haar vader weet ze niet wat ze met zichzelf aan moet. Ze probeert de draad van haar leven weer op te pikken en de band met haar moeder te versterken, maar dan gaat het helemaal mis.

Wanneer en waarom ben je begonnen met schrijven?
‘Ik schrijf eigenlijk mijn hele leven al. Het is een soort van uitlaatklep. Met Kleermakerszit ben ik zes jaar geleden begonnen. Elke keer als ik een overvloed aan emoties had, ging ik weer verder met schrijven, niet wetend dat het ooit een compleet verhaal zou worden. Het is niet dat ik altijd aan het schrijven ben. Zo heb ik bijvoorbeeld één heel jaar niet geschreven. Ik ben er wel achter gekomen dat je over een boek niet jaren hoeft te doen.’

Heb je altijd al een boek willen schrijven?
‘Ja. Ik heb altijd gedacht: op een dag wil ik graag mijn eigen gedachtes doorgeven aan mijn lezers. Ik heb nooit een concreet plan gehad. Het is altijd al een kinderdroom geweest.’

Kleermakerszit-460Heb je ooit verwacht dat je boek ook echt uitgegeven zou worden?
‘Ergens wel, maar ergens ook niet. Ik leef al mijn hele leven in een soort van bubbel. Ik droom heel groot en blijf altijd hopen. Ik hoopte heel erg dat mijn boek uitgegeven zou worden, maar ik stond er verder niet bij stil. Het drong niet tot me door, tot ik het boek in mijn eigen handen had en mijn naam op de kaft zag staan. Laatst liep ik de Bruna in en zag ik mijn boek liggen. Op dat moment realiseerde ik pas dat het allemaal echt was. Ik wist niet wat ik moest doen toen ik mijn boek zag liggen. Ik wist niet of ik moest huilen of lachen. Ik heb ongeveer een kwartier lang naar mijn boek staan staren. Toen ik de winkel uit liep drong het pas door dat mijn droom was uitgekomen.’

Wat heb je moeten doen om je boek uit te laten brengen?
‘Het is een heel proces. Eerst heb ik gekeken naar welke boeken ik zelf vroeger las. Daarna heb ik gezocht naar uitgevers en er uiteindelijk eentje gekozen. Ik heb een verzoek ingediend voor mijn boek en al vrij snel kreeg ik te horen dat ik langs mocht komen. Ik studeerde op dat moment in Spanje dus moest ik voor de afspraak terugvliegen naar Nederland. Daarna ging het allemaal vanzelf. Al snel had ik mijn contract ondertekend en is mijn eerste boek uitgegeven.’

Waar haal je je inspiratie vandaan?
‘Schrijven is voor mij een uitlaatklep. Sommige mensen gaan sporten en de ander zoekt familie en vrienden op. Dagelijkse situaties inspireren mij vooral, maar ook reizen en nieuwe dingen die ik zie of meemaak. Heel cliché, maar als ik mijn emoties kwijt moet dan schrijf ik ze op.’

Hoe ben je op de verhaallijn uit jouw boek gekomen?
‘Ik begon gewoon met schrijven. Het begin van mijn boek is precies hoe ik het heb neergezet. Er is niks meer aan veranderd. Ik bleef steeds maar doorschrijven. Als er iets in mijn hoofd omging, plakte ik dat er weer achteraan. Uiteindelijk begon het een beetje op een verhaal te lijken.’

Wil je met Kleermakerszit een bepaalde boodschap over brengen?
‘Ja. Er is zoveel ellende om ons heen. De hoofdpersoon in mijn verhaal neemt vaak bepaalde beslissingen die best gek zijn. Heel veel mensen zouden snel oordelen dat dit domme beslissingen zijn, zonder dat ze weten wat er in zo iemand omgaat. Ik wil graag duidelijk maken dat elke gebeurtenis vanuit meerdere perspectieven bekeken kan worden. Mensen moet niet zo kortzichtig zijn.’

 Wat kunnen we van jou nog in de toekomst verwachten?
‘Op dit moment ben ik bezig met mijn tweede boek. Ik merk dat dit veel sneller gaat dan bij mijn eerste boek. Het is de bedoeling dat het een psychologische thriller wordt. Ik laat je in iemands hoofd kruipen die mentaal niet in orde is. Voor nu is schrijven een passie en een hobby. Ik doe het met heel veel liefde en plezier, maar het zakenleven lijkt me ook heel erg leuk. Ik hoop dat ik het ooit kan combineren.’

Layla is niet de enige Avansstudent die naast haar studie boeken schrijft. Eerder interviewde Punt al Anne Schlaepfer, vierdejaarsstudent Communication & Multimedia Design, over haar debuut Derby.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?