Terug naar overzicht

PVV wil hoogleraar laten ontslaan

De Partij Voor de Vrijheid wil dat een hoogleraar van Tilburg University wordt ontslagen omdat hij Geert Wilders van fascistisch gedachtegoed beschuldigt. De PVV heeft Kamervragen gesteld.

‘Het demoniseren van minderheden, het wij/zij denken, is het klassieke fascistische verhaal door de geschiedenis heen’, zei hoogleraar Paul Frissen zondag op de Limburgse radiozender L1 over PVV-leider Wilders. ‘Alle politieke partijen moeten hem aanvallen. En dat wordt maar in beperkte mate gedaan.’

‘Stigmatiserende uitspraken’
Dat zijn stigmatiserende uitspraken, meent de PVV. Frissen zou bijdragen aan ‘een klimaat van demonisering en daarmee tot een verhoogd risico op een terroristische aanslag zoals we dat gezien hebben ten tijde van de moord op Pim Fortyun.’

Frissen is hoogleraar in Tilburg en tevens bestuursvoorzitter van de interuniversitaire NSOB (Nederlandse School voor Openbaar Bestuur). Volgens PVV-Kamerlid Harm Beertema is hij niet te handhaven en moet hij uit zijn functies ontheven worden. Minister Bussemaker zou daar bij de raden van toezicht op moeten aandringen.

Eerder vragen
Minister Bussemaker heeft de vragen nog niet beantwoord. In 2011 stelde de PVV vergelijkbare vragen over directeur Rob Riemen van het Tilburgse Nexus Instituut, die de PVV ook fascistisch had genoemd. De subsidie van de provincie Noord-Brabant aan dit instituut voor Europees cultuurgoed zou moeten worden ingetrokken.

Toenmalig CDA-minister Donner van Binnenlandse Zaken antwoordde dat het bedenkelijk zou zijn ‘indien bestuursorganen zich bij de beslissing over subsidies zouden laten leiden door de vraag of de ontvanger hun onwelgevallige meningen uit. Dat raakt al gauw aan de essentie van de vrijheid van meningsuiting.’

Punt. Of had jij nog wat?

Reageerder A

Goed is goed en fout is fout, meningen van bepaalde personen hebben we niks aan...

2016-03-01 12:31:55

Reageerder A

Ik geef "k." 1 + / like. Bovendien is dit inderaad een gigantisch probleem, "docenten" en hun mening...gatverdamme...zoveel levens worden er letterlijk door verpest. Duidelijke kaders in het onderwijs zijn nodig, van mij part alles met multiplechoice

2016-03-01 12:31:29

Haha

Wel grappig dat iedereen een mening heeft over Wilders maar als puntje bij paaltje komt... Daarnaast mag een docent (sowieso) niet zijn politieke mening uitspreken.

2016-03-01 12:22:34

k.

Ja, ik vind dit vrijheid van meningsuiting, dus ontslag zou onjuist zijn. Ja, de uitspraak is demoniserend en onjuist. @Bas, serieus Erdogan vergelijken met wilders? Erdogan is een gevaarlijke dictator, dus een domme uitspraak van je.

2016-03-01 10:18:34

Gerrit Wilders

Als de pvv zoiets zou zeggen dan valt het ineens onder vrijheid van meningsuiting. Erg kinderachtig van de PVV.

2016-02-29 21:30:42

Rick

Hè? Dus vrijheid van meningsuiting is volgens dhr. Wilders hét nummer 1 recht, maar niet op het moment dat hijzelf lijdend voorwerp is van ditzelfde recht? Iets met selectief en willekeur.

2016-02-29 20:29:03

Bas van der Voort

Wilders is net Erdogan. Die treedt op dezelfde manier op tegen lastige criticasters. Juist in een democratie moet de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd blijven, daar is de PVV toch altijd voor? Alleen als het in het PVV-straatje past! #hypocriet

2016-02-29 16:18:25

Meer lezen?