Terug naar overzicht

Cartoonist Punt steekt de draak met Avans

KrankJoram - Strip Punt 5

 

Punt heeft er een cartoonist bij. Joram Hamer, vierdejaarsstudent Illustratie aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost in Den Bosch, houdt sinds Punt 5 de actualiteiten rondom Avans in de gaten.

Krankjoram‘Als kind was ik al bezig met strips’, vertelt Joram. ‘Ik tekende situaties die ik meemaakte. Ik besefte dat er een grappig aspect aan mijn strips moet zitten. Tekenende ik dat ik ging winkelen, dan vloog bijvoorbeeld de winkel op het eind in de fik.’

Woordgrappen
Het werk van Joram, artiestennaam Krankjoram, is erg divers. ‘Naast het tekenen van strips beschilder ik bijvoorbeeld ook doeken.’ Een ander side-project is Krankerleven, waarin de Illustratie-student woordgrappen afbeeld.

Voor zijn afstuderen doet de kunstenaar onderzoek naar humor. ‘Ik moest bedenken wat ik wilde bereiken met mijn werk. Het leukste vind ik toch als ik mensen aan het lachen maak. Het hoeft niet per se mooi te zijn, als er maar humor in zit. Ik ga op zoek naar absurde, ongemakkelijke situaties waar ik de draak mee steek. Ik vind het leuk om de spot te drijven met gebeurtenissen.’

In de wandelgangen
De illustrator zit nog midden in zijn onderzoek, maar hangt regelmatig werken in de gangen van AKV|St.Joost Den Bosch of in de stad. ‘Ik kan iets tekenen en helemaal in een deuk liggen, maar ik wil graag de reacties van anderen horen. Door mijn werk te verspreiden, hoop ik dat mensen erop willen reageren.’

Deze week reageert Krankjoram op de vraag: Zou jij een werkervaringsplek aannemen na je opleiding?

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?