Terug naar overzicht

‘Noem een hogeschool gewoon university’

Hogescholen moeten zich in het Engels gewoon ‘university’ kunnen noemen, vindt collegevoorzitter Hein van Oorschot van hogeschool NHTV Breda. Anders snappen buitenlanders er niets meer van.

Als het aan minister Bussemaker ligt, moeten hogescholen zich in het buitenland ‘universities of applied sciences’ noemen. Dat staat in haar wetsvoorstel dat de termen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ moet beschermen tegen misbruik. “Met zo’n term staan we internationaal al meteen op achterstand”, zegt Van Oorschot.

Hogescholen gebruiken die benaming allang. Wat is dan het probleem?
‘De meeste landen in de wereld kennen die aanduiding “of applied sciences” niet. Dat geldt zeker voor de landen die er voor de internationalisering toe doen: de Angelsaksische landen, Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika. Die kennen in benaming geen onderscheid tussen hogescholen en universiteiten, zoals wij in Nederland.’

Wat betekent dat voor hogescholen?
‘Omdat wij een naam hebben die ongebruikelijk is, moeten we steeds uitleggen wat we zijn. Dat is doodzonde en het is niet nodig: in veel buitenlanden zijn er “universities” die het qua niveau veel slechter doen dan onze hogescholen. We concurreren dan echt met instellingen van mbo-niveau, met een naam die we steeds moeten uitleggen.’

Hogeschool NHTV Breda heeft behalve hbo-opleidingen ook twee academische bacheloropleidingen en een academische masteropleiding. Maar dat is volgens Van Oorschot niet de belangrijkste reden voor zijn pleidooi. ‘Wij opereren voor een bescheiden deel in beide werelden. Je zou daarom kunnen zeggen: maak voor hbo-instellingen als de NHTV een uitzondering in de wet. Maar dat is wat mij betreft niet de beste oplossing.’

Wat zou uw voorstel dan zijn?
‘Laat alle hogescholen gewoon de naam “university” gebruiken in het Engels. Ik weet dat dat gevoelig ligt in Nederland omdat we hier een binair stelsel hebben. Maar dat komt echt niet onder druk te staan op het moment dat wij ons university noemen. En als we het niet doen slaan we een slecht figuur.’

Hoe staat uw hogeschool nu bekend over de grens?
‘Wij noemen onszelf nu NHTV-Breda University of Applied Sciences. Maar we waren al aan het nadenken of we dat niet anders moesten gaan doen, omdat veel buitenlandse studenten denken dat we geen echte hoger onderwijsinstelling zijn. Als deze wet het haalt, zitten we er straks aan vast. Nogmaals: ik wil geen discussie voeren over het nut van het binaire stelsel. Dat is ook voor mij een gegeven. Maar dit wetsvoorstel gooit de deur naar het buitenland nodeloos hard dicht.’

De Tweede Kamer stelt deze week schriftelijk vragen over het wetsvoorstel, daarna volgt het debat met minister Bussemaker.

Punt. Of had jij nog wat?

@Marcel

Avans University of Applied Sciences

2016-03-30 11:30:23

Marcel van der Molen

We gebruiken al jaren de internationale benaming; Avans University of applied science

2016-03-30 09:59:27

Meer lezen?