Terug naar overzicht

Vereniging Hogescholen: ‘Maak havo zesjarig’

Er zijn onorthodoxe maatregelen nodig nu steeds meer hbo-studenten stoppen met hun opleiding. Misschien moet de havo een jaar langer duren, oppert Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen.

De Graaf hield zojuist een toespraak op het jaarcongres van zijn vereniging. Hij prees het hbo op allerlei manieren, maar één ding is volgens hem ‘echt niet goed’. Te veel studenten haken voortijdig af.

Meest dramatisch

Minder dan de helft van de hbo-studenten behaalt binnen vijf jaar het diploma, benadrukte De Graaf. ‘Het meest dramatisch scoren de jongens van niet-westerse afkomst die via het mbo de sprong naar het hbo waagden.’

De minister moet daarom ingrijpen, vindt hij. Ze zou bijvoorbeeld moeten aanmoedigen dat mbo’ers een half jaar of langer worden voorbereid op hun hbo-opleiding in schakelprogramma’s.

Soepele overgang naar hbo
Ook zou de havo van hem even lang mogen duren als het vwo. ‘Waarom hebben we het in Nederland zo ingericht dat de beste leerlingen de langste schooltijd krijgen en de net iets minder of anders getalenteerden een jaartje minder?’, vroeg hij zich af. ‘Wat zou er mis zijn met een zesjarige havo met meer tijd voor ontwikkeling en een soepele overgang naar het hbo?’

Verder greep hij de gelegenheid aan om zijn zorgen over het nieuwe leenstelsel te uiten (waar hij als senator van D66 overigens zelf vóór heeft gestemd). De eerste cijfers zijn niet hoopgevend, meent hij. ‘Vooral jongeren met laagopgeleide en dus minder verdienende ouders haken af. Als dat structureel wordt, zal Den Haag iets moeten doen, ook als dat geld kost.’

Burgelijke ongehoorzaamheid
Onorthodox was ook De Graafs oproep tot een soort burgerlijke ongehoorzaamheid aan het begin van zijn toespraak. Al een half jaar geleden hebben de hogescholen aan het kabinet gevraagd of ze vluchtelingen zonder verblijfsstatus alvast taal- en schakeltrajecten mogen bieden. Ze hebben nog steeds geen antwoord. ‘En die mensen moeten al zo lang wachten. Waar een klein land klein in kan zijn…’

De Graaf wist niet of het kwam door ‘politieke onwil of de enorme bureaucratie’, maar misschien moesten de hogescholen er maar gewoon aan beginnen ‘en moet de minister maar een oogje dichtknijpen’.

Punt. Of had jij nog wat?

Henk

Dit slaat echt alles! Het HBO overschat zichzelf nu enorm! Als ex-MBO student heb ik 0,0 extras geleerd op het HBO (exclusief Minors en Stage). Eerste jaars studenten switchen vaak. Dit is ook een reden voor langer studeren. Is dit meegeteld?

2016-04-22 01:04:42

Onzin 3/2

Lekker aannames doen in de laatste alinea trouwens?

2016-04-21 12:12:34

Onzin 2/2

Ben het overigens eens met een overgangsperiode. Middelbare school is heel anders dan een hogeschool. Daarvoor heb je ook het eerste halve jaar, tenminste bij mijn opleiding om er ff in te komen.

2016-04-21 12:11:38

Onzin 1/2

Los het probleem op op de school zelf in plaats van een ander aspect weer eens de schuld te geven. Kijk op welke punten het fout gaat en waarom. Motivatie opleiding gezakt: Verkeerde veronderstelling opleiding? Rotdocent? Onderzoek het! 1/2

2016-04-21 12:10:41

Meer lezen?