Terug naar overzicht

Kunstprijzen Jheronimus Award en JBZ Award uitgereikt in Den Bosch

Links Leandra du Pau, rechts Raquel Vermunt

Links Leandra du Pau, rechts Raquel Vermunt

Het was donderdag feest voor eindexamenkandidaten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost in Den Bosch. Niet alleen kregen zij hun diploma, ook werden de Jheronimus Award (voorheen Lucasprijs) en de JBZ Award uitgereikt. Raquel Vermunt, Beeldende Kunst en Leandra du Pau, Illustratie, zijn de gelukkigen en kregen beiden een bedrag van 2.500 euro.

Raquel Vermunt

Jheronimus Award
Raquel Vermunt ontving van de gemeente ’s-Hertogenbosch de Jheronimus Award voor het beste afstudeerwerk van AKV|St.Joost Den Bosch. Volgens de jury is het werk van Raquel: ‘Conceptueel en verlangt iets van de toeschouwer. Ze geeft geen context en zet de kijker aan het werk. De beelden samen vormen de ruimte tot een nieuwe compositie.’

Het rapport gaat verder: ‘Het beeld werkt hypnotiserend en toont de kwaliteit van abstractie. Een voorbeeld van daadkracht is het plaatsen van een muur met een raam op een plek waar eerder een doorgang was. Een fysieke still. De maker heeft een enorme eigenheid waarbij de werken zich heel goed tot elkaar verhouden. Het werk heeft een poëtisch karakter, waarbij de tijd verstrijkt en een diepere laag aanboort. Daardoor bezit het werk een museale kwaliteit.’

Leandra du Pau

JBZ Award
Dit jaar reikte het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor de vijfde keer de JBZ award uit, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent. Leandra du Pau was de gelukkige winnaar met haar beeldverhaal Slaap en haar project Solitude.

Voor haar afstuderen deed Leandra onderzoek naar haar eigen behoefte aan geborgenheid. Het oordeel van de jury: ‘Het onderwerp ‘slaap’ heeft zij op een aangename wijze verbeeld met behulp van risodruk. Deze bijzondere techniek vereist een structurele aanpak. Iedere kleur wordt gedrukt met een afzonderlijke drukgang. Bovendien viel Du Pau op door haar bevlogen persoonlijkheid. Ze realiseerde op eigenzinnige wijze haar andere project ‘Solitude’ in de vorm van een wollen deken met een geluidsopname over onder meer de ervaringen van de poolreiziger Amundsen. Du Pau laat met dit project zien dat ‘het alleen zijn’ ook een positieve ervaring kan zijn. Du Pau’s project overstijgt het eigen vakgebied van illustratie en raakt aan de beeldende kunst. De jury wil nadrukkelijk deze eigenzinnigheid belonen. Die eigen wil onderstreept niet alleen de artistieke ernst van Du Pau’s onderzoek maar bovenal het persoonlijk engagement van deze student. Zij durft buiten de gebaande paden te denken en bewegen!’

Samen met Annelies van Voorst, Hedri Kool en Yolande Stupers mag zij haar werk exposeren in het JBZ. Al eerder de awardwinning stukken bewonderen? Neem dan van 2 t/m 6 juli een kijkje bij de kunstacademie in Den Bosch.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?