Terug naar overzicht

‘Investeer in afstudeerders’

Het bedrijfsleven moet afgestudeerde hbo’ers financieel en inhoudelijk op weg helpen. Dat schrijft Marion van der Kleij, moeder van een net afgestudeerde Avansstudent in Tilburg in een opiniestuk in de Volkskrant.

Van der Kleij heeft een adviesbureau en is fractievoorzitter van GroenLinks in Gulpen-Wittem in Limburg. Ze maakt zich zorgen over de toekomst van haar net afgestudeerde zoon. Een baan vinden is volgens haar niet makkelijk. ‘Iedereen weet dat de bouwsector het moeilijk heeft. Daar is geen plaats voor pas afgestudeerde hbo’ers zonder werkervaring’, zo schrijft ze in haar brief aan de Volkskrant.

Masterstudie
Haar zoon kiest er vanwege de slechte arbeidsmarkt voor om een masterstudie te volgen. ‘Niets doen leidt bij werklozen tot frustratie, een ongezonde levensstijl en misschien zelfs tot depressies en erger. Gevolgen die de maatschappij geld zullen kosten.

Alleen al om die reden zou studiefinanciering voor de hele masteropleiding vanzelfsprekend moeten zijn.’ Haar zoon heeft als afgestudeerd hbo’er recht op één jaar studiefinanciering. De masteropleiding die hij wil volgen duurt twee jaar. ‘Mijn spaarpotje is na vier jaar studie leeg en bovendien heeft hij ook nog een jongere broer. Kortom, hij zal geld moeten lenen om de vervolgstudie te gaan doen.’

Hopen op hulp uit bedrijfsleven
De bezorgde moeder hoopt op hulp uit het bedrijfsleven. ‘Nu een financiële injectie in de studie, straks een kundige medewerker met kennis en kunde waar het betreffende bedrijf om vraagt’, schrijft Van der Kleij. ‘Voor de jonge mensen in deze moeilijke tijd geen opbouw van studieschuld en meer tijd om zich op de studie te richten omdat zij niet met bijbaantjes hoeven rond te komen. Ik zie alleen maar voordelen maar het bedrijfsleven blijkbaar niet. Als ik mij vergis, dan hoor ik het graag.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?