Camera gestuurde robots

  Een door een camera gestuurde robot, die zelfstandig kan werken in de zorgsector. Niets lijkt meer onmogelijk. Met behulp van projecten en kennis uit het bedrijfsleven hebben docenten en studenten gewerkt aan de kennisverbetering van computer-vision-systemen.

  Afgelopen vrijdag  zijn de resultaten van het Raak-MJB project Vision in Mechatronics & Robotics gepresenteerd. Raak-MJB projecten vallen onder de subsidie van de Stichting Innovatie Alliantie (SIA). Zij zorgen voor de bevordering van de kennisfunctie van hogescholen. Ook wel omschreven als de RAAK-regeling: Regionale Actie en Aandacht voor Kenniscirculatie. De SIA regelt ook de financiële bijdrage aan vraaggestuurde projecten vanuit het werkveld samen met hogescholen.

  Robots
  Avans heeft samen met andere hogescholen en universiteiten gewerkt aan het project om de kennis van  computer-vision-systemen te verbeteren. Een computer-vision-systeem automatiseert visuele inspecties. Zo wordt er gekeken of camera’s compacter, energiezuiniger en goedkoper kunnen worden ingezet. Onder andere met het oog op robots in de zorgsector.

  Tijdens de presentatie van afgelopen vrijdag werden er verschillende robots gepresenteerd.  Zo was er een robot die doormiddel van een camera houten blokken kan oprapen. De camera, die de Jenga spelende robot aanstuurt, kost zo’n 3000 euro. Soms is de robot even de kluts kwijt en grijpt hij mis. Maar volgens de makers van de robot zijn er dan ook altijd verbeterpunten.

  Studenten
  Jos Gunsing, lector Mechatronica, geeft aan dat de projecten erg leerzaam zijn voor zowel studenten als voor docenten. ‘Studenten nemen deel aan projecten die relevant zijn voor het bedrijfsleven. Wat een goede stap is voor hun toekomstige carrière. De begeleidende docenten zijn inhoudelijk nauwer betrokken bij dit soort projecten en daardoor hebben zij ook meer tijd voor begeleiding.’ Het project heeft ongeveer 2,5 jaar geduurd. Er hebben zo’n veertig studenten aan meegewerkt, van verschillende scholen.

  Toekomst
  Op dit moment lopen er nog drie andere RAAK-projecten met verschillende op elkaar aansluitende onderwerpen.  Een van deze projecten; Medical Robotics, bouwt voort op de resultaten van het project Vision in Mechatronics & Robotics. ‘Enerzijds zijn we blij met de resultaten, maar we zijn nooit tevreden. Natuurlijk hadden we gehoopt verder te zijn met de ontwikkelingen. Daarom gaan we ook zeker niet stoppen en verder werken aan de verbeterpunten’, zegt Gunsing.

  Jengarobot_max

  MEER ARTIKELEN OVER

           

  DEEL DIT ARTIKEL

  REAGEER OP DIT ARTIKEL

  * Verplicht veld

  REACTIES

  Er zijn nog geen reacties.

  TRENDING OP SOCIAL
  Volg voor het laatste nieuws @PuntAvans

  Volg Punt.