Terug naar overzicht

Lector: genoeg werk voor de bouw

 De crisis in de bouwsector vraagt om een andere manier van werken, zegt lector Emile Quanjel. Vrijdag sprak hij zijn lectorale rede uit over de toekomst van de bouw. ‘Een wereld die continu verandert, vraagt om een andere manier van ontwerpen.’

Er is genoeg werk voor de bouwsector denkt de lector Innovatie Bouwproces en Techniek. ‘Niet meer in de klassieke zin van stenen stapelen, maar wel als het gaat om het bedenken van slimme, betaalbare oplossingen voor problemen in de bouw’, zegt Quanjel dinsdag in een interview in Trouw.

Maatschappelijke bom
Als voorbeeld noemt hij de twee miljoen sociale huurwoningen in Nederland die in slechte staat verkeren. Quanjel: ‘De bewoners zijn vanwege slechte isolatie ieder jaar meer geld kwijt aan de energierekening, terwijl ze al weinig budget hebben. Binnenkort kunnen die mensen de rekening niet meer betalen. Dat is echt een maatschappelijke bom. Voor dit soort problemen hebben we mensen nodig met nieuwe ideeën en plannen.’

Emile Quanjel houdt zijn lectorale rede

Schotjes weghalen
Volgens de lector is samenwerking tussen verschillende vakgebieden en expertises de toekomst. ‘Vakgebieden zijn nu vaak helemaal opgeknipt: je hebt architecten, aannemers, bouwkundigen, techneuten, managers. Dat is al in de opleidingen zo. Het lectoraat proberen die schotjes weg te halen en laten studenten van verschillende studies samen praktijkopdrachten maken zodat ze leren bedenken welke expertise ze nodig hebben om zo’n probleem op te lossen.’

Ondernemende studenten
Ondanks het geldgebrek in de bouwsector is er volgens de lector zeker plek voor slimme en duurzame oplossingen. Het vraagt volgens hem wel om ondernemende studenten. ‘Ze moeten de juiste mensen bij elkaar zoeken en dan op een woningcorporatie afstappen met slimme, betaalbare plannen. Natuurlijk hebben we nog niet alle oplossingen. Daarom hebben we juist nieuwe mensen nodig die kunnen helpen nadenken.’

Het volledige interview met Emile Quanjel is te lezen in Trouw.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?