Terug naar overzicht

Biobased brug ‘in de maak’

Het Centre of Expertise Biobased Economy is begonnen met het onderzoek naar een biobased brug. De brug moet gemaakt worden uit vlasvezels, bio-schuim en bioharsen.

Deze zomer ontving het project een subsidie van 300.000 euro van de Stichting Innovatie Alliantie. Daarmee is de bouw van de brug in Terneuzen een stapje dichterbij. De geplande brug in Terneuzen moet toegankelijk worden voor fietsers en voetgangers en wordt gerealiseerd over de Otheense Kreek.

Testcase
De komende jaren wordt er vooral onderzoek gedaan naar de brug. ‘De biobased brug van hennep en vlas is een fantastische testcase’, stelt projectmanager Douwe-Frits Broens. ‘Alleen al om te zien hoe lang het materiaal meegaat. Het is tenslotte van oorsprong vergankelijk materiaal. En vergeet het kostenplaatje niet. Ook dat is in ontwikkeling. Het leereffect staat voorop, dat is essentieel.’

Het zou volgens het Expertisecentrum voor het eerst zijn dat een brug van 30 meter overspanning bestaande uit vlasvezels, bio-schuim en bioharsen in Nederland gebouwd wordt.

Veel onduidelijkheid
Tijdens de kick-off van het project waren er nog veel vragen van de deelnemende partijen. Wordt de brug daadwerkelijk gebouwd en gaat deze volledig uit biomaterialen bestaan? Ook een aantal problemen wordt meteen duidelijk. Grote vragen zijn er bij de houdbaarheid van de brug en de vraag of het wel mogelijk is om een brug van 30 meter te bouwen die volledig bestaat uit biomaterialen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?