Terug naar overzicht

Avans werkt mee aan doorbraak verfverwijdertechniek

Een robot die met een laser veilig coatings en verf van vliegtuigen kan verwijderen. Mede dankzij Avanslector Jos Gunsing, die al enkele jaren betrokken is bij de voorbereiding van het project, is de robot nu aan het werk.

Het Ministerie van Economische Zaken kondigde in december de start aan van het project. De coatings van vliegtuigen en helikopters moeten met grote regelmaat ververst worden. Dit gebeurt tegenwoordig nog vaak met behulp van agressieve schuurmethodes, chemische reinigingsmiddelen en gritstraalprocessen. Deze methodes pakken vaak prijzig uit, maar kosten ook veel tijd. Bovendien zijn ze extreem vervuilend voor het milieu én schadelijk voor de mensen die er mee moeten werken.

Robot én stofzuiger
De robot waar op dit moment aan gewerkt wordt bevat een laser die verf kan ‘afbranden’. Dit gebeurt met een techniek die de verfresten meteen wegzuigt en filtert met een ingebouwd controlesysteem. Door het controlesysteem wordt precies bijgehouden of er niet te weinig of teveel materiaal wordt verwijderd.

Om de robot te kunnen maken is er naar schatting zo’n 9 miljoen euro nodig. Het bedrijf Laser Coating Removal (LCR) Systems leidt het project. LRC ontvangt Innovatiekrediet van het ministerie om het project te kunnen uitvoeren. Private ondernemingen moeten voor de resterende centen zorgen.

Avans knutselt mee
Gunsing hoopt dat hij de komende jaren mee mag blijven werken aan de robot. ‘Wij kunnen vanuit veel verschillende opleidingen kennis bijdragen, vanuit de Chemische Technologie, Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Elektrotechniek, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde, Maintenance Management en mogelijk nog meer. Door over de grenzen van vakgebieden samen te werken, ontwikkelen we nieuwe kennis.’ De ontwikkeling van de robot is ook een erg interessant proces voor studenten. ‘Ze kunnen veel leren door mee te werken aan een innovatief project als dit’, aldus Gunsing.

Punt. Of had jij nog wat?

.

Is het nou LCR of LRC? Beide worden gebruikt.

2015-01-23 09:32:02

Meer lezen?