Terug naar overzicht

‘Het gaat er niet om wat je kunt, maar wie je kent’

Ben je altijd druk met school? Misschien heb je er nog een bijbaantje naast. Welke student denkt er dan nog aan vrijwilligerswerk of andere nevenwerkzaamheden. Toch kan het veel opleveren denken twee studenten.

‘Wij zijn tot de conclusie gekomen dat onze kennissamenleving verschuift naar een netwerksamenleving’, zeggen Yentl van Bakel en Niek Lenssen volgen de minor Professional in de veranderende samenleving. Zij denken dat de samenleving in rap tempo verandert. ‘Veel studenten begrijpen dit en zetten zich op verschillende manieren buiten school in. Denk daarbij aan bijvoorbeeld gemeenteraden en vrijwilligerswerk.’

‘Alles uit studententijd halen’
Zo ook vierdejaarsstudent aan de Juridische Hogeschool Shaghayegh Molawi. Ze is lid van de Avans Medezeggenschapraad en die van Fontys, lid van het College van Beroep voor de Examens, het debatteam, de studentenraad van Tilburg en ook nog eens promo-student. Toch doet ze het er allemaal graag naast. ‘Ik wil alles uit mijn studietijd halen en op deze manier heb ik dat voor mijn gevoel ook gedaan. Het is ontzettend gezellig, naast dat het serieus is.’

Ze denkt dat studenten die zich naast hun studie en werk niet inzetten zeker iets mislopen. ‘Het is jammer als je het niet meegemaakt hebt, want je kan er zoveel van leren. Ik vind veel leuk aan mijn nevenactiviteiten; de mensen die ik ontmoet, de onderwerpen die ter discussie staan, de dinertjes, en de ervaringen die ik opdoe.’

‘Onderscheidend zijn’
Daan de Kort is vierdejaarsstudent Bestuurskunde. Hij is daarnaast gemeenteraadslid namens de VVD in Veldhoven. Door zich naast zijn studie bij Avans politiek in te zetten, wil hij zich onderscheiden op de arbeidsmarkt. ‘Wanneer je over een tijdje je diploma hebt, moet je onderscheidend zijn ten opzichte van je collega’s. Iedereen uit jouw klas heeft dezelfde hbo-bachelor als jij na afronding van je studie. Niet iedereen kan zeggen dat hij of zij actief is in de politiek, in het bestuur zit van bijvoorbeeld een (sport-)vereniging of juist actief is met ander vrijwilligerswerk.’

De voordelen van zijn netwerk merkte Daan meteen toen hij op zoek ging naar een stage. Via de wethouder van de VVD had hij zo een leuke stageplek gevonden. ‘We leven nu eenmaal in een netwerksamenleving. In een netwerksamenleving gaat het er (helaas) vaak niet om wát je kunt, maar wíe je kent.’

‘Betrokken bij je leefomgeving’ 
Dylan Kroese begon met zijn vrijwilligerswerkzaamheden bij Stichting Jong Actief in ’s-Hertogenbosch om praktijkervaring op te doen. Die ervaring komt de vierdejaarsstudent Culturele Maatschappelijke Vorming  goed van pas tijdens zijn opleiding. ‘Ik ben nu al bezig met de uitvoer van datgene waarvoor ik op school zit. Al is het op vrijwillige basis, ik begeleid nog steeds groepjes en projecten. Ik ben op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen mijn werkveld.’

Zonder meer raden ze het alle drie aan om je als student in te zetten als vrijwilliger. Dylan: ‘Raak betrokken bij je leefomgeving want iedereen is creatief genoeg om te bedenken hoe hij zich kan inzetten. Dan kan geen enkele werkgever later zeggen dat je nog geen ervaring hebt.’

Punt. Of had jij nog wat?

MdB

Dit is toch niet echt een 'nieuwe ontwikkeling'? Overigens met Daan eens dat deze werking vaak te betreuren valt. Zowel voor de werkzoekenden als het bedrijfsleven

2015-01-14 10:50:01

Meer lezen?