Terug naar overzicht

‘Studenten moeten altijd stelling blijven nemen’

Twaalf doden door een terroristische aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Hoe reageren studenten en docenten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Den Bosch op deze kwaadwillige actie? ‘Studenten moeten ondanks deze aanslag op de vrijheid van meningsuiting altijd stelling blijven nemen.’

‘Wat mijn eerste reactie was? Ongeloof’, zegt Tim. ‘Ongeloof?’, reageert Youri, ‘Het verbaasde me niks. Het was gewoon een kwestie van tijd voor zoiets zou gebeuren. Ik zie het morgen ook makkelijk in Amsterdam of ergens anders gebeuren.’ De twee studenten Grafische Vormgeving menen dat tekeningen en cartoons over godsdiensten geaccepteerd zijn in de westerse wereld. ‘Hier wordt met bijna alles de spot gedreven. We zijn het gewend. Maar als niet-westerse mensen hier in Europa komen wonen dan kunnen dat soort plaatjes wel eens in het verkeerde keelgat schieten. Omdat ze het niet gewend zijn.’

Demonstraties
Yashar, Rens en Wouter zijn ook studenten aan AKV|St. Joost en voegen zich bij de discussie. De groep meent dat de demonstraties die in veel grote steden zijn gehouden als de reactie op het bloedbad goed zijn, maar geen nieuwe terroristische aanslagen zullen voorkomen. ‘De demonstraties worden voor de mensen gehouden, om elkaar te steunen. Ik denk niet dat terroristen zich daardoor laten stoppen’, zegt Yashar.

‘Ik durf best te zeggen dat ik bang ben voor nieuwe aanslagen’

‘Het lijkt net alsof er een machtswedstrijd gaande is tussen Al Qaida en IS’, wordt er gezegd. ‘Het lijkt of ze tegenwoordig aanslagen plegen om media-aandacht te krijgen, alsof ze bang zijn om anders vergeten te worden.’ Daarop reageert Youri: ‘Ik durf best te zeggen dat ik bang ben voor nieuwe aanslagen. Dat extremisten helemaal gek worden en overal aanslagen gaan plegen’.

discussie charlie hebdo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De studenten zijn het erover eens dat de kunst niet zal veranderen door deze aanslag op de cartoonisten van Charlie Hebdo. ‘Kunst wordt sowieso door alles beïnvloed. Of het nou negatief of positief is. Het is aan kunstenaars wat ze ermee doen’, zegt Rens. ‘Kunstenaars doen wat ze willen. Als ze iets maken zullen ze zich niks aantrekken van wat wel of niet gepast is’, voegt Wouter daaraan toe.

‘Aan de ene kant wil ik er niks mee te maken hebben, maar aan de andere kant wil ik dat het mijn werk beïnvloed. Grote gebeurtenissen inspireren vaak tot nieuwe projecten’

Joes is derdejaarsstudent Autonoom Beeldende Kunst en voelt zich aangegrepen door de terroristische aanslag. ‘Ik vind het goed dat er demonstraties zijn georganiseerd. Het biedt mensen troost, maar het leent zich ook voor een moment van reflectie. Mensen realiseren zich op zo’n moment aan welke kant ze staan. Ik vond de grote opkomst vrij emotioneel om te zien.’ Of de gebeurtenis invloed gaat hebben op zijn werk vindt Joes moeilijk te zeggen. ‘Aan de ene kant wil ik er niks mee te maken hebben, maar aan de andere kant wil ik dat het mijn werk beïnvloedt. Grote gebeurtenissen inspireren vaak tot nieuwe projecten.’

‘Het zou treurig zijn als ze zich zouden inhouden met hun uitingen’

Anno Fekkes is studiecoördinator op St. Joost en wil een les meegeven aan de studenten: ‘Studenten moeten ondanks deze aanslag op de vrijheid van meningsuiting altijd stelling blijven nemen. Het zou treurig zijn als ze zich zouden inhouden met hun uitingen. Ze moeten geen rem hebben op hun reactie op de actualiteit. Maar het is wel raadzaam om na te denken over met welke toon studenten reageren op zulke gevoelige onderwerpen.’

De gezamenlijke kunstacademies van Nederland zullen een dezer dagen hun steun betuigen door middel van een advertentie in NRC Handelsblad.

Punt. Of had jij nog wat?

Maik

Goed stuk.

2015-01-10 14:44:56

Meer lezen?