Terug naar overzicht

Toets gemist door vertraging, geen herkansing

Door een treinstoring mist een student Accountancy in Den Bosch haar toets. Ze vraagt een extra kans aan bij de examencommissie, maar die wijst haar verzoek af. De student gaat tegen de beslissing in beroep bij het College van Beroep voor de Examens (COBEX).

Dit was de tweede en laatste kans voor de student om in het propedeusejaar de toets te behalen. Ze baalt enorm dat ze de kans heeft gemist en daarmee de twee studiepunten die daarvoor staan dit jaar niet meer kan behalen.

Geen treinen
‘Ik word benadeeld door een vertraging buiten mijn schuld om. Sterker nog, er reden helemaal geen treinen. Er was geen enkele mogelijkheid om op tijd in Den Bosch te komen’, aldus de student tijdens de zitting van het COBEX.

Risico van de student
De examencommissie wil niets weten van een extra kans. Er zou dan speciaal voor deze student een nieuwe toets gemaakt moeten worden. Een vertraging met het openbaar vervoer valt volgens de examencommissie niet onder haar invloedssfeer. ‘Het is dan ook niet iets waar wij rekening mee houden. Het is het risico van de student. We vinden het de keus van de student om met het openbaar vervoer te komen en thuis te blijven wonen. Er zijn ook studenten die op kamers gaan in Den Bosch en daarmee dit soort problemen voorkomen.’

De examencommissie geeft aan dat ze mede om deze reden twee toetsen per jaar aanbieden. Daarnaast is de student aangeboden om haar aan het einde van het studiejaar op een of andere manier tegemoet te komen als ze niet aan de drempel van 52 studiepunten zou komen. En de student opleiding daardoor zou moeten verlaten. ‘Voorlopig is er weinig aan de hand en kan de student gewoon door met haar studie.’

Rekening houden met student
De student vindt dat de opleiding meer rekening moet houden met dit soort omstandigheden. ‘Het is fijn dat iedereen uit Nederland naar Avans toe komt om te studeren, dan zou je ook meer rekening moeten houden met dit soort omstandigheden.’

Het beroep van de student is ongegrond verklaard. Ze krijgt geen vervangende toets.

Punt. Of had jij nog wat?

Anoniem

Ik ben net als Dhr. Peeters benieuwd naar de motivatie van het College. Vaak krijgen studenten van mijn opleiding een tweede kans bij overmacht.

2015-03-03 18:16:20

Lieveranoniem

IVK student. Ik heb door deze leuke brand op station Breda ook een tentamen gemist op het Avans Breda. Ik heb overigens wel een extra kans gekregen. Wellicht verschilt het per situatie!

2015-03-03 16:08:13

HRM

Dit is echt typisch Avans Hogeschool (totaal niet flexibel), verder ben ik wel tevreden hoor.........................

2015-03-03 16:00:45

Thom

Dit is echt te belachelijk voor woorden. Student kan er niks aan doen.

2015-03-03 15:47:34

Sjuul Nelissen

@Laurens Peeters De zitting vond gisteren plaats, dan volgt er diezelfde dag een uitspraak. De volledige uitspraak komt pas later

2015-03-03 15:45:58

J

Ondanks dat de uitspraak erg vreemd is ben ik het er wel mee eens dat ze niet dit jaar mag herkansen. Ze heeft genoeg studiepunten voor het 2e jaar en mocht ze na 3 kansen nog niet gehaald hebben dan kan je haar een 4e (dus 5e) kans geven.

2015-03-03 14:52:07

Jan

Klopt allemaal wat jullie zeggen, zitten rare reacties tussen van de commissie. maar opzich is het ook wel logisch dat ze onder andere voor zulke gevallen een 2e kans aanbieden binnen 2 weken. dat is vrij uniek voor veel scholen.

2015-03-03 14:08:07

Laurens Peeters

Ik zou graag wat nader inzicht krijgen in de motivatie van het College. Is er een link naar de uitspraak? Overigens: de reacties geven wel aan dat studenten een beeld hebben van onderwijs als een recht, in plaats van een gunst...

2015-03-03 13:54:41

Dr. Kooi

Ik vind dit gewoonweg schandalig. Alsof iedere student een kamer kan betalen... Belachelijke reactie van de commissie. Met de hand over het hart strijken is er niet meer bij.

2015-03-03 13:37:14

Juist ja

"We vinden het de keus van de student om met het openbaar vervoer te komen en thuis te blijven wonen. Er zijn ook studenten die op kamers gaan in Den Bosch en daarmee dit soort problemen voorkomen." Juist ja...

2015-03-03 13:35:21

Meer lezen?