Toets gemist door vertraging, geen herkansing

  Door een treinstoring mist een student Accountancy in Den Bosch haar toets. Ze vraagt een extra kans aan bij de examencommissie, maar die wijst haar verzoek af. De student gaat tegen de beslissing in beroep bij het College van Beroep voor de Examens (COBEX).

  Dit was de tweede en laatste kans voor de student om in het propedeusejaar de toets te behalen. Ze baalt enorm dat ze de kans heeft gemist en daarmee de twee studiepunten die daarvoor staan dit jaar niet meer kan behalen.

  Geen treinen
  ‘Ik word benadeeld door een vertraging buiten mijn schuld om. Sterker nog, er reden helemaal geen treinen. Er was geen enkele mogelijkheid om op tijd in Den Bosch te komen’, aldus de student tijdens de zitting van het COBEX.

  Risico van de student
  De examencommissie wil niets weten van een extra kans. Er zou dan speciaal voor deze student een nieuwe toets gemaakt moeten worden. Een vertraging met het openbaar vervoer valt volgens de examencommissie niet onder haar invloedssfeer. ‘Het is dan ook niet iets waar wij rekening mee houden. Het is het risico van de student. We vinden het de keus van de student om met het openbaar vervoer te komen en thuis te blijven wonen. Er zijn ook studenten die op kamers gaan in Den Bosch en daarmee dit soort problemen voorkomen.’

  De examencommissie geeft aan dat ze mede om deze reden twee toetsen per jaar aanbieden. Daarnaast is de student aangeboden om haar aan het einde van het studiejaar op een of andere manier tegemoet te komen als ze niet aan de drempel van 52 studiepunten zou komen. En de student opleiding daardoor zou moeten verlaten. ‘Voorlopig is er weinig aan de hand en kan de student gewoon door met haar studie.’

  Rekening houden met student
  De student vindt dat de opleiding meer rekening moet houden met dit soort omstandigheden. ‘Het is fijn dat iedereen uit Nederland naar Avans toe komt om te studeren, dan zou je ook meer rekening moeten houden met dit soort omstandigheden.’

  Het beroep van de student is ongegrond verklaard. Ze krijgt geen vervangende toets.

  Meer artikelen over

                       

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Toen er brand was op station Breda hebben een aantal leerlingen nooit op de examenlocatie kunnen komen omdat er simpelweg geen treinen en bussen reden vanaf het station. Ook deze studenten werd geen herkansing gegund.