Steeds meer vluchtelingen willen studeren. Voor 750 studieplekken meldden zich in 2014 ruim duizend studenten aan. Negen daarvan studeren bij Avans.
Van alle Nederlandse onderwijsinstellingen leidt de Hogeschool van Amsterdam de meeste vluchtelingen op. 78 vluchtelingstudenten studeren er bij de HvA blijkt uit het jaarverslag 2014 van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Het UAF ondersteunt hogeropgeleide vluchtelingen bij het realiseren van een passende maatschappelijke positie door hen te steunen bij hun studieplannen en bij het vinden van een baan. Brabantse ‘concurrent’ van Avans, Fontys staat op de vierde plek in de lijst met 51 vluchtelingstudenten.
Weinig afspraken
Volgens woordvoerder van het UAF, Erik van den Berg kan een oorzaak zijn dat er weinig afspraken zijn met Avans. ‘Met de HvA en de gemeente Amsterdam zijn er veel afspraken. Er is een actief beleid om vluchtelingen in het onderwijs op te nemen. Studeren voor vluchtelingstudenten wordt daardoor aantrekkelijker.’ Dit soort afspraken ontbreken met Avans en zouden zeker welkom zijn volgens de woordvoerder. ‘We staan open voor gesprekken met iedere onderwijsinstelling.’
Toename Syriërs
In 2014 is er een toename van het aantal Syriërs in het onderwijs, zo meldt het Hoger Onderwijs Persbureau. Het UAF nam vorig jaar 288 Syriërs in zijn programma op – ruim vijf maal meer dan in 2013. Ze vormen daarmee de grootste groep nieuw aangenomen vluchtelingstudenten.
Geld lenen voor cursus
Vluchtelingen die het UAF niet zelf kan begeleiden staan echter niet met lege handen, staat in het jaarverslag 2014. Als ze een verblijfsvergunning hebben kunnen ze via de Dienst Uitvoering Onderwijs geld lenen voor een cursus Nederlands, waarmee ze zich alvast kunnen voorbereiden op een studie in het hoger onderwijs of het mbo.
In het verleden volgden velen een taalcursus onder hun niveau. Het UAF heeft daarom veel tijd en energie gestoken in het maken van afspraken met erkende instituten die speciale taaltrajecten aanbieden.
Punt. Of had jij nog wat?